Lehký dort s ovocem porce na talířku

Lehký dort s ovocem porce na talířkuRecept na lehký dort z piškotového těsta bez cukru používám často, dá se podle něj udělat snadno i dort kakaový nebo dort ořechový. Těsta není takové množství, takže korpus je tenčí. O to více lehké – netučné náplně se pak snažím udělat.
Upečený korpus je nutné pomazat trochou marmelády, aby nezvlhnul. Druhá náplň z ovoce a želatiny zajistí, aby lehký dort byl opravdu light. Někdy jsou problémy s čekáním, až želatina začne tuhnout. Její houstnutí ovlivňuje přídavek citronové šťávy, a to, že želatina se nikdy nesmí vařit. V horké vodě se musí jen rozpustit!

Suroviny na těsto: 2 lžíce oleje, 100g polohrubé mouky, 3 vejce, špetka soli, 4 lžičky sladidla.
Suroviny na náplň z pudingu: 400ml odtučněného mléka, 3 lžičky sladidla, vanilkový pudingový prášek 37g, 1 lžíce marmelády bez cukru (50g).
Suroviny na ovocnou náplň: 400g drobného ovoce (čerstvé, mražené či kompot), šťáva z půlky citronu, 6 lžiček sladidla, 27g želatiny, 700 ml vody.

příprava těsta ve šlehačiPostup: Nejdřív dortovou formu o průměru cca 25 cm vymažu trochou oleje a vysypu polohrubou moukou. Na piškotové těsto rozklepnu 3 vejce, zvlášť žloutky a zvlášť bílky. Žloutky důkladně prošlehám s jednou a půl lžíce oleje. Poté v jiné nádobě ušlehám sníh z bílků se špetkou soli a ke konci šlehání vešlehám sladidlo. Do ušlehaných žloutků opatrně vmíchám bílkový sníh a střídavě se sněhem přidávám po lžících polohrubou mouku.
Nadýchané těsto naleju do připravené Těsto v dortové formě před vložením do troubydortové formy a vložím do předehřáté trouby. Peču při teplotě 180oC zhruba 15-16 min.
Mezitím, co dort po upečení chladne, uvařím puding z mléka (jen 400ml), sladidla a balíčku vanilkového pudingu. Vychladlý dort vyjmu z formy a otočím spodní stranou nahoru. Povrch dortu potřu tence marmeládou, dort vložím zpět do formy namazanou stranou nahoru.
Poté ho ve formě zaleju vlažným pudingem.
Upečený korpus pomazaný marmeládouNa ovocnou náplň namočím želatinu. Plátky želatiny vložím do studené vody a až nabobtnají, vodu vymačkám. Pokud mám práškovou želatinu, rozpustím ji ve třetině vody. Zbytek odměřeného množství vody zahřeju k bodu varu, poté odstavím a přidám želatinu, sladidlo a citronovou šťávu. Vše důkladně promíchám a ochutnám, případně ještě dosladím sladidlem nebo okyselím citronovou šťávou.
Dort právě politý želatinovým roztokemNakonec pokryju dort čerstvým nebo kompotovaným ovocem a poliju vlažným dortovým želé, které začalo tuhnout. Pokud použiji mrazené ovoce, vložím ho částečně rozmrazené do horkého želatinového roztoku. Želatinovou náplň naliju na dort ve formě až tehdy, když náplň začne houstnout a želírovat- tuhnout. Dort dám ještě minimálně hodinu ztuhnout a vychladit.

Želatina je čistá, lehce stravitelná bílkovina, která neobsahuje žádné cukry. V hotovém dortu je želatinového aspiku velký podíl, a tím je nutriční hodnota dortu výborná.
V naší rodině chutná všem ovocný lehký dort připravený z mrazených malin a nakrájím z něj asi 12 porcí. Pro oslavu nebo sváteční dny je ho právě dost.
Tak dobrou chuť! Vaše

1 porce=1/12: 557kJ, 133kcal, 17g sacharidů