Lilková pomazánka detail

Lilková pomazánka namazaná na krajíčcích celozrnné vekyLilková pomazánka s tvarohem je moje oblíbená dietní pomazánka, kterou v lilkové sezóně ráda dělám. Když jsem tuto pomazánku dělala poprvé, nedala jsem do ní sýr. Lilková pomazánka byla moc dobrá, ale měla trochu řidší konzistenci. Proto je dobré přidat do ní sýr balkánského typu, například sýr feta, který je vyroben z kozího a ovčího mléka, což našemu zdraví rozhodně neuškodí. Vyzkoušela jsem si taky, že sýr feta se dá nahradit i levnějším balkánským sýrem.

Postup: Lilek nakrájím na plátky a semínka nahořklé chuti aspoň částečně odstraním. Jednotlivé plátky osolím a dám vypotit na cedník. Poté je rozložím v jedné vrstvě na papírový ubrousek, aby oschly. Pak plátky lilku nakrájím na kostičky a orestuji dozlatova na pánvi s rozpáleným olejem. Ke konci restování přidám na pánev oloupané a na kousky nakrájené rajče. (Když slupku rajčete nakrojím do kříže a takto nakrojené rajče vložím do misky s vodou, slupka ve vodě nabobtná a půjde dobře sloupnout).
Mezitím, co lilek chladne, nakrájím na kostičky sýr a připravím si tyčový mixer. Do mísy vyklopím vaničku tvarohu, přidám sýr , trochu mletého pepře, půl lžičky hořčice a orestovaný lilek. Vše tyčovým mixerem rozmělním a promíchám, aby vznikla hladká tvarohová pomazánka. Podle chuti ještě nakonec pomazánku dosolím.

Suroviny: 1 menší lilek (350g), 250g odtučněného tvarohu, 2 lžíce oleje, 1 rajče (120g), 100 g sýra balkánského typu, půl lžičky plnotučné hořčice, sůl, mletý pepř,  zelenina na ozdobu.

Jemná lilková pomazánka s tvarohem chutná moc dobře na krajíčcích celozrnné veky nebo chleba a je vhodná ke zdravé snídani nebo k večeři. Pomazánky je zhruba 500g a stačí nejméně pro 5 osob.
Přeji  dobrou chuť!        

1 porce=1/5: 708kJ, 169kcal, 8.9g sacharidů