lívance na talíři ozdobené kopečkem bílého jogurtuLívance s červenou řepou asi jen tak někdo nedělá. Rudé těsto na lívance vypadá totiž zajímavě a neobvykle. Ale stačí dostat odvahu experimentovat a chuť zbavit se bulev červené řepy, které leží zbytečně někde ve sklepě nebo v ledničce. Pak už kdo jednou vyzkouší, nelituje, jako já.
Vláknina z řepy snižuje podíl mouky, a zároveň sníží výsledný GI pokrmu. Těsto na lívance s červenou řepou připravuji raději potají, abych případné zájemce o lívance zbytečně neodradila, protože výsledek skutečně předčí očekávání.

Co na lívance: menší neoloupaná bulva červené řepy (150g), hrnek hladké mouky (150g), 1 lžička prášku do pečiva, necelý hrnek mléka (200ml), 1 lžička sladidla, špetka soli, 1 celé vejce, olej na smažení asi 100ml.

smažení lívanců na pánviPostup: Červenou řepu omyju, vložím neoloupanou do hrnce s osolenou vodou a povařím 30 minut. Uvařenou řepu po vychladnutí oloupu a nastrouhám na jemném struhadle do nádoby na lívancové těsto. Přidám hladkou mouku smíchanou se lžičkou prášku do pečiva, mléko, lžičku sladidla a špetku soli. Vše promíchám a nakonec přidám syrové vejce a těsto důkladně vymíchám.
usmažené lívance z červené řepyPak na pánvi rozpálím olej a lžící udělám postupně na pánev 4 malé lívance. Smažím pozvolna při nízké teplotě, aby byly lívance z obou stran pěkně dohněda propečené. Protože mají tmavě načervenalou barvu, je třeba hlídat, aby byly propečené a zároveň nespálené. Vyjde mi jich z tohoto množství 16 kusů. Olejem při smažení šetřím co nejvíce.

Lívance s červenou řepou jsou vláčné a chutné. Po chuti červené řepy v nich není ani památky a chutnají i zapřisáhlým odpůrcům této zeleniny. S kvalitním bílým jogurtem jsou lívance moc dobré. Kvůli obsahu sladidla je těsto samo o sobě sladké. Chutnají výborně i s domácí meruňkovou marmeládou bez cukru. Jedna porce by měla být maximálně tři lívance.
Tak ať vám chutnají! Vaše

1 lívanec =1/16: 437kJ, 104kcal, 8.8g sacharidů