losos na pomeranči na talíři

Na talíři losos na pomeranči s bramborovou přílohouPřípravu ryb na pánvi upřednostňuji hlavně v létě, kdy rozpalování trouby v letních vedrech nepřipadá v úvahu. Také z důvodu úspory energie je příprava masa na pánvi aktuální. Proto jsem se rozhodla udělat na pánvi pokrm, který je téměř slavnostní i vzhledem k velikosti porce masa.
Losos na pomeranči je výjimečně dobré jídlo, které nedělám tak často. Porce masa na osobu je veliká. Ale jak se píše v odborné literatuře o zdravé výživě, zvláště pro jedince ohrožené kardiovaskulárními chorobami a pro diabetiky jsou ryby velikým přínosem. Díky obsahu kvalitních bílkovin, vynikajících tuků a důležitých minerálních látek by měly být ryby a rybí výrobky na jídelníčku 2-3 krát týdně.
Použitou surovinou, která obsahuje více cukrů, je samozřejmě pomeranč. Losos na pomeranči by měl mít omáčku připravenou jen z půlky pomeranče.

Co na to: 1 pomeranč, 150ml smetany 10%, losos – mražený filet 600g (4 porce), lžička soli, lžička bílého pepře, lžička worčestru.

losos na pomeranči - příprava na pánviJak na to: Osušené steaky z lososa okořením bílým pepřem. Pak je opeču ze všech stran bez přídavku oleje, maso lososa je totiž dostatečně tučné. Kvalitní pánev 24 cm s nepřilnavým povrchem dám nahřát na sporák a nechám ji středně rozpálit. Steaky pak vložím na pánev kůží dolů, nechám opékat 2 minuty a pak pomocí dřevěných špachtlí steaky otočím na druhou stranu také na 2 minuty. Opeču je 2 minuty na boku, případně vložím další kousky masa, aby se steaky postavené na bocích daly lépe opékat. Až jsou všechny 4 kusy rybího masa dozlatova opečené ze všech stran, trvá to asi 12 minut.
Mezitím rozkrojím pomeranč na dvě půlky a z jedné poloviny vymačkám šťávu, druhou polovinu pomeranče nakrájím na tenké plátky. Na opečené steaky na pánvi naliju smetanu, pomerančovou šťávu, přidám lžičku worčestru a sůl. Teplotu opékání snížím a při mírné teplotě maso v omáčce na pánvi pozvolna peču dalších 12 minut a při tom jednou až dvakrát obrátím. Za 25 minut je maso na pánvi měkké, omáčku podle chuti upravím a ničím nezahušťuji.

Opečené steaky servíruji na talíř, přeliju pomerančovou omáčkou a doplním plátky pomeranče. Losos na pomeranči chutná dobře s malou bramborovou přílohou. Přeji moc dobrou sváteční chuť!

 
 
1 porce=1/4, 1529kJ, 339kcal, 6.0g sacharidů