makové cukroví na plechu po upečení

makové cukroví na plechu po upečeníZnáte makové cukroví? Na vánoce se moc často nepeče, odedávna však patřilo cukroví s mákem mezi tradiční židovské cukroví. Já miluji s mákem vše a naučila jsem se dokonce péct klasický makovec bez cukru, který je výborný.
Starý židovský recept na makové cukroví královny Ester jsem si upravila tak, že cukr v rozpisu surovin jsem nahradila malým množstvím sladidla. A upekla jsem si cukroví, které není přeslazené, nemusí se už ničím zdobit ani promazávat, a celý mák v upečeném pěkně chroupe.

Postup: Do mísy dám mouku, celý mák, prášek do pečiva, sůl, vejce, tuk nakrájený na kousky, sladidlo. Postupně zpracuji všechny suroviny na tuhé těsto, podle potřeby nakonec přidávám mléko. Těsto vložím do mikrotenového sáčku a nechám v ledničce na několik hodin odležet. makové cukroví před vložením do troubyPotom je rozdělím na poloviny. Z každé poloviny vyválím placku a vykrajuji libovolné tvary, které kladu na plech vyložený pečicím papírem nebo fólií na pečení. Peču v předehřáté troubě 15-20 minut na 180 stupních C. Ze dvou plechů napeču asi 60 makových kytiček.

Co na to: 250g hladké mouky, 50g máku, ½ prášku do pečiva, špetka soli, 1 vejce, 80g tuku na pečení , 2 lžičky sladidla, odtučněné mléko (asi 50ml).

Toto cukroví s mákem neobsahuje tak velký podíl tuku, jako některé jiné druhy vánočního cukroví. Mák cukroví příjemně ochucuje a nahradí v těstu část mouky i tuku, tato náhrada je však zdravá a plná vápníku i jiných minerálů. Jestli jste makové cukroví ještě neochutnali a máte taky rádi mák, zkuste si je podle tohoto receptu udělat! Pozor však na energetickou hodnotu jednoho kousku! Každé cukroví z mouky má i bez jakékoliv náplně nebo zdobení vysoký obsah sacharidů a energie! A pokud víte, proč je cukroví podle královny Ester pojmenováno, napište mi, prosím. Docela by mě to zajímalo.
Vaše
1 kus=1/60=asi 8.3g: 121kJ, 29kcal, 3.6g sacharidů