Mangový riccotta dezert

Mangový riccotta dezertRicotta a dezert, to patří k sobě. Italové plní sladkým krémem z ricotty trubičky, dorty a různé jiné zákusky. Škoda, že se u nás neprodává light varianta sýra ricotta, která má ještě nižší obsah tuku než ricotta klasická. Ale i tak je dobré, že se ricotta u nás začala prodávat. Oproti šlehačce má podíl tuku podstatně nižší a když si někdo může dávat různé sladké šlehačkové poháry s ovocem, proč si vyjímečně nepřipravit málo tučný ricotta dezert s mangem.
Mango je tropický plod, který mi chutí připomíná broskev. Jako většina tropického ovoce má vyšší obsah cukrů, a tím i střední glykemický index. To je důvod, že mango nikdy nejím sama a sním ho najednou nanejvýš čtvrtinu. Pěkně zralé mango má načervenalou barvu a na omak je trochu měkké. Opláchnu je vodou a tence oloupu slupku nožem na brambory. Protože uvnitř manga je obrovská chloupkatá pecka, nakrojím mango podélně tak, abych vytvořila po jeho obvodu měsíčky a ty pak prokrojím do hloubky směrem k pecce.

Postup: Ricottu vyklopím do misky, přidám jogurt, sladidlo a vidličkou našlehám hustý krém. Misky na dezert vyložím kousky manga, mango překryju krémem z ricotty a dozdobím lístky meduňky nebo máty s jemným citronovým nebo peprmintovým aroma.

Co je třeba: 100 g krémového sýra ricotta, 200 g hustého bílého jogurtu, lžička sladidla, nakrájené kousky z poloviny manga (130-150 g), lístky bylinek na ozdobu.

Připravený dezert ricotta chutná nejlépe vychlazený, z půlky manga dělám nejčastěji dezert se sladidlem, z druhé půlky manga podle potřeby verzi s cukrem.
Přeji dobrou chuť!        

1 porce=1/2, 783kJ, 187kcal, 18.7g sacharidů