Šťavnaté masové karbanátky s hlívou

Masové karbanátky s hlívou

Masové karbanátky s hlívou

Dříve jsem hlívu moc nekupovala, protože musím se přiznat, vzhledově se mi moc nelíbila. Ale měla jsem jednou možnost ji sehnat levně přímo od výrobce, a tak tedy co s ní? Když se usmaží klobouky v trojobalu, jsou dobré, ale taky mastné. Našla jsem tento recept na masové karbanátky s hlívou a rozhodla jsem se ho zkusit. Nebylo to těžké, směs masa se v podstatě připraví podobným způsobem, jako na klasické karbanátky. Až se hlíva přidá k masu, masové směsi dost na objem přibude, směs s hlívou je dietně lehčí, méně tučná a zdravější. A konečný výsledek na talíři předčí očekávání! Já už prostě jiné masové karbanátky nejím!

Jak to dělám? Nejprve plodnice hlívy opláchnu rychle pod tekoucí vodou a nechám okapat. Pak je najemno nasekám v elektrickém sekáčku, ale kaše z nich být nesmí. Najemno nasekám oloupanou cibuli. Do mísy vložím mleté maso, přidám nasekanou hlívu s cibulí, sůl, koření a promíchám. Do směsi dám celá vejce, důkladně vařečkou prohnětu a zahustím strouhankou. Směs na karbanátky dám odležet asi na hodinu do ledničky. Potom už tvořím karbanátky. Lžíci vykrojenou směs vhodím do misky se strouhankou, vykrojenou kouli obalím ve strouhance a na prkénku vytvaruji karbanátek. Většinou vytvořím asi 11-12 malých karbanátků, které zvolna usmažím z obou stran na pánvi s rozpáleným olejem. Usmažené karbanátky kladu na papírový ubrousek, aby z nich odkapal tuk, a podávám.

Suroviny na přípravu karbanátků: 300 g mletého masa mix, 150 g hlívy, 1 cibule, 1-2 vejce, 1 lžička soli, 1 lžička majoránky, špetka mletého pepře, 2 polévkové lžíce strouhanky, strouhanka na obalování, olej na smažení.

Jakmile objevím v obchodě hlívu, ihned ji dávám do košíku a těším se, že udělám masové karbanátky s hlívou. Jsou jemné, šťavnaté, zkrátka jsou výborné. Radím vám je zkusit!
Vaše       

1 porce=1/5, 1373kJ, 327kcal, 12.3g sacharidů
Sdělte to přátelům...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
Příspěvek byl publikován v rubrice Masité pokrmy se štítky Maso. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

4 komentáře u Šťavnaté masové karbanátky s hlívou

  1. Ma napsal:

    Výborný nápad s hlívou. Já dělám jenom guláš, toto je další recept na uplatnění. Díky Marie

    • admin napsal:

      Díky za komentář. Guláš z hlívy zase neznám já. Hlíva je moc dobrá, myslím, že guláš z ní ocení i vegetariáni. Adéla

  2. Pavla Hobstová napsal:

    S hlívou je dobrý jak guláš, tak karbenátky. Já zase umím rizoto. pavla

    • admin napsal:

      Díky za připomínku. Ano, máte pravdu, rizoto s hlívou taky dělám, ale mám taky ráda pohankové rizoto s hlívou. Už brzy napíšu recept. Adéla

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>