Masové karbanátky s hlívou
Masové karbanátky s hlívou
Masové karbanátky s hlívou

Dříve jsem hlívu moc nekupovala, protože musím se přiznat, vzhledově se mi moc nelíbila. Ale měla jsem jednou možnost ji sehnat levně přímo od výrobce, a tak tedy co s ní? Když se usmaží klobouky v trojobalu, jsou dobré, ale taky mastné. Našla jsem tento recept na masové karbanátky s hlívou a rozhodla jsem se ho zkusit. Nebylo to těžké, směs masa se v podstatě připraví podobným způsobem, jako na klasické karbanátky. Až se hlíva přidá k masu, masové směsi dost na objem přibude, směs s hlívou je dietně lehčí, méně tučná a zdravější. A konečný výsledek na talíři předčí očekávání! Já už prostě jiné masové karbanátky nejím!

Jak to dělám? Nejprve plodnice hlívy opláchnu rychle pod tekoucí vodou a nechám okapat. Pak je najemno nasekám v elektrickém sekáčku, ale kaše z nich být nesmí. Najemno nasekám oloupanou cibuli. Do mísy vložím mleté maso, přidám nasekanou hlívu s cibulí, sůl, koření a promíchám. Do směsi dám celá vejce, důkladně vařečkou prohnětu a zahustím strouhankou. Směs na karbanátky dám odležet asi na hodinu do ledničky. Potom už tvořím karbanátky. Lžíci vykrojenou směs vhodím do misky se strouhankou, vykrojenou kouli obalím ve strouhance a na prkénku vytvaruji karbanátek. Většinou vytvořím asi 11-12 malých karbanátků, které zvolna usmažím z obou stran na pánvi s rozpáleným olejem. Usmažené karbanátky kladu na papírový ubrousek, aby z nich odkapal tuk, a podávám.

Suroviny na přípravu karbanátků: 300 g mletého masa mix, 150 g hlívy, 1 cibule, 1-2 vejce, 1 lžička soli, 1 lžička majoránky, špetka mletého pepře, 2 polévkové lžíce strouhanky, strouhanka na obalování, olej na smažení.

Jakmile objevím v obchodě hlívu, ihned ji dávám do košíku a těším se, že udělám masové karbanátky s hlívou. Jsou jemné, šťavnaté, zkrátka jsou výborné. Radím vám je zkusit!
Vaše       

[button size=medium color=green url=http://diatips.cz/dieta-bez-cukru]1 porce=1/5, 1373kJ, 327kcal, 12.3g sacharidů[/button]