Mrkev a různé barvy kořene
Mrkev a různé barvy kořene
Mrkev a různé barvy kořene

Mrkev je vynikající regenerační potravinou, když se člověk cítí vyčerpaný nebo potřebuje zotavit své zdraví po nemoci. Odborníci doporučují jíst každý den 2 mrkve nebo vypít pohár čerstvé šťávy. Půst s mrkvovou šťávou po dobu jednoho až dvou dní je velkou detoxikační terapií pro játra. Proč má mrkev tak dobrý vliv na zdraví?

Mrkev je bohatá na vitamíny A, B a C, a provitamin betakaroten, železo, vápník, draslík a sodík. Pomáhá proto při kožních chorobách, nedokrvení a oslabení organizmu.
Rostlinná barviva karotenoidy, které způsobují oranžové zbarvení kořenů mrkve, mají na lidský organismus silné antioxidační působení a působí jako prevence před infarktem a rakovinou. Je dokázaný pozitivní účinek mrkve při léčbě rakoviny tlustého střeva, používá se jako podpůrný prostředek při léčbě rakoviny plic a slinivky. Určité množství betakarotenu prý dokáže zastavit rozvoj rakoviny a také narušit proces vývoje rakoviny. Pravidelná konzumace mrkve je jednoduchý způsob, jak snížit hladinu cholesterolu v krvi.
Vysoký obsah vlákniny v mrkvi způsobuje dietetické vlastnosti mrkve při úpravě stolice při zácpě a dušená mrkev pomáhá i proti průjmu. Potraviny s vysokým obsahem vlákniny jsou užitečné v redukční dietě.
Traduje se, že mrkev je dobrá pro oči. Skutečně obsahuje rostlinné barvivo lutein, které má prokazatelné účinky v ochraně žlutého bodu oční sítnice, ale jsou jiné druhy zeleniny, které mrkev v obsahu luteinu předčí (například špenát).

Zdálo by se, že sladká mrkev není dobrá pro diabetiky a jejich zdraví. Ale i když patří mezi zeleninové druhy s vyšším obsahem cukru, má obsah jiných cenných látek v mrvi mnohem větší význam. Vařená nebo dušená mrkev obsahuje cukru mnohem více, než mrkev syrová. Údaje o obsahu cukrů vás možná zaujmou. Víte o tom, že vařená nebo dušená mrkev obsahuje cukru více, než mrkev syrová? Ještě nedávno jsem to ani netušila. Kuchyňská úprava mrkve ovlivńuje i hodnotu jejího glykemického indexu.