Mrkvové koláčky po upečení na talířku

Mrkvové koláčky před vložením do troubyV zimním období a na jaře využívám v kuchyni často mrkev – naši domácí levnou zeleninu. Je neuvěřitelné, na co vše se dá použít. Mrkvové koláčky ve stylu amerických cookies jsou fantastické a chutnají všem příznivcům zdravé stravy. Když peču mrkvové koláčky pro sebe, používám k jejich oslazení sladidlo, ale běžně lze použít cukr. Přeslazené však rozhodně nejsou a kolega z práce František mě dokonce požádal o recept, jak mu chutnaly.

Suroviny: 1 vejce, 2-3 lžíce cukru krupice (nebo 2 lžičky sladidla na pečení), 100g másla, špetka soli, trochu mleté skořice, 100g jemných ovesných vloček, 100g celozrnné mouky, ½ prášku do pečiva, 50 ml studené vody,  70g nahrubo nastrouhané mrkve (1 menší mrkev), 3 lžíce sekaných ořechů (50g) (ořechy lze nahradit semínky slunečnice).

Těsto na koláčkyPostup: Umíchám vejce s cukrem nebo sladidlem. K tomu vmíchám vlažné máslo, špetku soli, trochu mleté skořice. Potom přidám jemné ovesné vločky, celozrnnou mouku a půlku prášku do pečiva. Nakonec vmíchám 50 ml studené vody, 3 lžíce sekaných ořechů a nahrubo nastrouhanou mrkev. Vláčnou hmotu nechám hodinku odležet. Poté na plech vyložený pečicím papírem udělám lžičkou 24 hromádek, které vytvaruji na placičky pomocí vidličky. Peču v troubě vyhřáté na 175oC zhruba 20 minut, až jsou okraje sušenek zbarvené dorůžova.

Zkuste jednou upéci křupavé mrkvové koláčky, máte-li rádi pečivo s přídavkem celozrnné mouky nebo ovesných vloček! S použitím umělého sladidla bude váš energetický příjem nižší, pokud ovšem nesníte koláčků moc!
Vaše

Nutriční hodnota sušenek se sladidlem:
1 porce- 2 kusy=1/12: 720kJ, 172kcal, 13g sacharidů