mrkvové sušenky obsahují také zdravou celozrnnou mouku z pšenice

Momentálně jsem se zamilovala do pečení různých druhů sušenek. Mrkvové sušenky mi chutnají jen tak samotné, ale dají se taky po dvou slepit mrkvové sušenky obsahují také zdravou celozrnnou mouku z pšenicemarmeládou bez cukru a ozdobit podle chuti a možností.
Mrkvové sušenky mají nižší podíl moučných sacharidů, obsahují zdravou vlákninu z mrkve a nejsou přeslazené. Díky obsahu celozrnné pšeničné mouky a mrkve mají nižší glykemický index, než běžně pečené sušenky.Jednoduše, zdají se mi celkem dietní, oproti sušenkám slepovaným máslovými krémy a zdobenými různými sladkými polevami.

Suroviny:  100g jemně strouhané mrkve, 80g hladké mouky, 80g celozrnné mouky, špetka soli, 120g tuku hera, 1 lžička kakaa, ½ balíčku prášku do pečiva, 2 lžičky sladidla na pečení, 1 vejce na potření sušenek, případně vlašské ořechy na ozdobu.

Postup: Do mísy nastrouhám najemno 1 větší mrkev, přidám nakrájený tuk, sladidlo, kakao a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nejprve vařečkou, poté rukou uhnětu těsto. Kouli těsta vložím do mikrotenového sáčku a nechám v chladu odležet.
Odpočinuté těsto rozdělím na dvě poloviny, každou polovinu pak vyválím na nepříliš tenký plát ve tvaru obdélníka. Z vyváleného plátu těsta pak vykrajuji libovolné tvary sušenek. Pokud vykrajuji rádlem čtverečky 3 x 3 cm, vyjde mi pak 40 kusů právě na jeden plech, který jsem předem vyložila pečícím papírem.  Povrch sušenek na plechu potřu rozšlehaným vejcem, pokud mám vlašské ořechy, posypu ho ještě sekanými ořechy. Peču při teplotě 175oC zhruba 20-25 minut.

Upečené mrkvové sušenky jsou křupavé, a chutnají dobře samotné nebo pomazané marmeládou a slepené po dvou.
Vyzkoušejte je! Vaše

1 kus=1/40: 158kJ, 38kcal, 3.5g sacharidů