muffiny s jablky a ořechy na talířku

Ano, těsto na muffiny s jablky a ořechy je tak nadýchané, že se z něho dá upéci i výborný dort. Podmínkou, aby těsto bylo kypré a nadýchané, je použití sladidla xylitol (březový cukr), který je pro přípravu piškotového těsta nejlepší. Xylitol a žloutky je potřeba důkladně vyšlehat, aby se krystaly xylitolu dobře rozpustily.
Nadýchané muffiny s jablky a ořechy dělám podle starého rodinného receptu na dort. Do těsta lze podle chuti přidat polévkovou lžíci práškového kakaa.

Co na muffiny?: 250 g najemno strouhaných, oloupaných jablek (2-4 jablka), 80g dětské krupice, 3 vejce, 70g mletých vlašských ořechů, ½ prášku do pečiva, špetka soli, 3 lžíce sladidla xylitol (namísto 120g cukru).

Jak na muffiny: Jablka nastrouhám na jemném struhadle do mísy, přidám většinu krupice (odložím 1 lžíci), vše promíchám a nechám 1-2 hodiny v míse stát, aby krupice nabobtnala.
Teprve pak ušlehám ve zvláštní nádobě tuhý sníh ze 3 bílků se špetkou soli. A zvlášť důkladně ušlehám 3 žloutky se sladidlem, šlehám tak dlouho, až směs dostane světlou barvu. Do mísy s jablky a krupicí vmíchám mleté ořechy, jednu odloženou lžíci krupice smíchanou s práškem do pečiva, ušlehané žloutky. Úplně nakonec opatrně vmíchám sníh z bílků. Pomocí lžíce plním těsto do formiček na muffiny. Naplním celkem 15 muffin s horním průměrem 7cm. Naplněné muffiny se pečou asi 25-30 minut při teplotě 180 o C. Zda jsou upečené, vyzkouším vpichem špejle. Upečené začnou krásně vonět a mají zlatavý povrch.

Těsto na muffiny s jablky a ořechy neobsahuje tuk, množství sacharidů z mouky je nižší. Proto je nutriční hodnota vypočtená pro jednu muffinu uspokojivá. Na svačinu sníst dvě muffiny není tak moc vysoká energetická hodnota. Tak si taky pochutnejte!
Vaše

Nutriční hodnota pro 1 muffinu :
1 kousek=1/15, 371kJ, 89kcal, 8.3g sacharidů