švestkové kuličky detail

Švestkové kuličky na talířku k snědkuRecept na nepečené švestkové kuličky jsem na jaře slyšela v rádiu v jednom soutěžním pořadu. Recept mi přišel velmi vhod, protože sušené švestky miluji, jen jsem ho musela trochu upravit podle svých možností.
Originál receptu obsahoval rum namísto rumové tresti. Z receptu jsem také vynechala vanilkový cukr, který nebyl potřeba, kuličky jsou sladké dost. Paní, která recept předváděla, sušené švestky mlela na masovém mlýnku. Já jsem použila kupované sušené švestky, které jsou měkké a lze je v pohodě rozmělnit v elektrickém sekáčku, pokud se švestkové kuličky dělají v tomto množství.

Ingredience: 80 g vypeckovaných sušených švestek, 100g vlašských ořechů, asi 2 kapky rumové tresti.

Postup: Ořechy rozdrtím v sekáčku najemno. Trochu rozdrcených ořechů odložím stranou do misky, v níž se budou hotové kuličky obalovat.
Na zbylé rozdrcené ořechy nasypu sušené švestky, zakápnu trestí a vše na elektrickém sekáčku opět drtím. Vznikne kompaktní těsto, z něhož ukrajuji lžičkou kousky a tvořím kuličky. V misce s trochou drcených ořechů pak kuličky obalím. Z uvedeného množství vytvořím 10 kuliček.

Pro jistotu jsem na zkoušku připravila švestkové kuličky jen v malém množství, a dobře jsem udělala, byly snězené během dne. Pro větší dávku cukroví lze použít 400 g vypeckovaných sušených švestek a 500 g mletých vlašských ořechů. Mezi výhody nepečeného cukroví patří snadná a rychlá příprava a absence mouky, tedy nízký obsah sacharidů. I když se jedná o dnes módní cukroví raw, jezte jich jen trochu!
Vaše

1 kulička=1/10= 363kJ, 86kcal, 5g sacharidů