Sváteční salát s kostičkami pečiva

Sváteční salát Caesar s kostičkami pečivaSalát Caesar bývá většinou zařazen v jídelníčku všech lepších restaurací a řadí se k slavnostnějším typům salátů. O vzniku receptu se traduje zajímavý příběh a jsou různé varianty tohoto známého pokrmu.
Četla jsem, že nutnou surovinou na salát Caesar má být římský salát. Divila jsem se, proč nestačí použít salát hlávkový, ale později jsem pochopila. Římský salát sice chutná stejně jako hlávkový, ale je bělejší, křupavější a lépe se krájí na nudličky. Bezpodmínečnou nutností na salát je hlavně malé množství italského sýra typu parmezán. Stačí jen troška, ale salátu dodá neopakovatelnou chuť. Namísto syrového žloutku do zálivky dávám raději žloutek vařený. Tato varianta mi chutná líp a použití syrových vajec nemám v oblibě.

příprava salátuPostup: Nejprve plátky toastového chleba nebo celozrnné veky potřu česnekem, nakrájím na kostičky a na pánvi nasucho opeču dozlatova. Pak nakrájím na drobné kousky kuřecí maso nebo plátky pršutu. Polovinu hlávky římského salátu opláchnu pod tekoucí vodou a na prkénku nakrájím na nudličky.
Teď bude na řadě příprava zálivky. Tyčovým mixerem našlehám 3 lžíce olivového oleje, půl lžičky pepře, půl lžičky soli a šťávu z půl citronu. Nakonec vešlehám uvařený žloutek.
Nakrájený římský salát promíchám v míse se zálivkou. Těsně před podáváním přidám k salátu kousky nakrájeného masa a opečené kostičky pečiva. Povrch jednotlivých porcí posypu strouhaným sýrem parmezán, ozdobím řezy citronu.

Co na to: 1/2 hlávky římského salátu, 1 vařený žloutek, 3 lžíce olivového oleje (30g), půl lžičky mletého pepře, půl lžičky soli, šťáva z půl citronu, 1 kuřecí prso opečené – 200 g (dá se nahradit plátky pršutu), 2 plátky toastového chleba nebo celozrnné veky, 1 stroužek česneku, 4 lžičky strouhaného parmezánu (30g), půl citronu na ozdobu.

Pokud připravíte salát Caesar pro slavnostní pohoštění, určitě sklidíte pochvalu. Salát obsahuje spoustu zeleninové vlákniny a bílkovin a má atraktivní vzhled. Přísun sacharidů můžete regulovat množstvím opečeného pečiva, které není nezbytně nutné, ale k lehkému obědu svůj význam určitě má. Toto je dávka pro 2 osoby.
Moc dobrou chuť! Vaše

1 porce=1/2: 2045kJ, 487kcal, 23.4g sacharidů