Okurkový salát s mátou v misce

Okurkový salát s mátou v misceMáty mi vyrostlo na zahrádce spousta. A tak jsem si vzpomněla na okurkový salát s mátou. Dřív jsem měla za to, že mentolová chuť máty se k okurkám vůbec nehodí. Ale zapomněla jsem, že je to máta peprná. V okurkovém salátu nahradí pepř a dodá mu pikantní výbornou příchuť. Navíc okurkový salát s mátou a s jogurtem je vydatný a má jakousi sílu. A když použiju řecký jogurt! …Všechny ingredience mají nízký glykemický index.

Používání čerstvých bylinek v kuchyni mě baví tak, že jsem z mých receptů vytvořila elektronický receptář.

Jak na salát: Jeden střední okurek oloupu, omyju a nakrájím na kostky. Ty potom osolím, okyselím citronovou šťávou, případně octem, a vmíchám najemno nasekané lístky čerstvé máty. Vše promíchám a doplním kvalitním bílým jogurtem. A vychladím.

Co na salát: Hrst čerstvých lístků máty, 1 střední salátový okurek (400 g), špetka soli, lžička citronové šťávy nebo octa, 100 ml hustého bílého jogurtu, nejlépe řeckého typu, špetka mletého pepře a rozmačkaný stroužek česneku (nemusí být).

Na okurkový salát s mátou nedám dopustit. Vychlazený je v létě příjemně osvěžující a kdo má problémy s nadýmáním po čerstvých okurkách, je tu právě máta, která má protinadýmavé účinky. Salát se hodí jako svačina nebo druhá večeře. Jako hlavní jídlo si ho dávám k večeři spolu s celozrnným pečivem. Toto množství by mělo stačit na dvě porce.
Ale pozor, ať nesníte hned všechno! Vaše

1 porce=1/2: 389kJ, 94kcal, 7.0g sacharidů