Křupavé okurky naložené v nálevu bez cukru podle Aleny

okurky v míse, cca 2,5kgMá sestřenice Alena je výborná kuchařka a už v mládí mě leccos praktického naučila. Na její maso se zeleninovou přílohou s cuketou vzpomínám stále a tak když mi nedávno volala, že právě dělá okurky naložené v nálevu bez cukru, hned jsem na ně dostala chuť a recept jsem na ní vymámila, abych ho vyzkoušela.
Dříve jsem praktikovala okurky sterilované ve znojemském nálevu, ale nálev obsahoval kromě sladidla taky cukr a okurky se mi zdály někdy moc měkké. Přípravek Deko jsem na okurky naložené v nálevu bez zavařování jednou zkusila, ale bez oslazení byl nálev kyselý jako brčál. Jinak nutriční hodnota všech uvedených surovin je skvělá a s nízkým GI.

Suroviny: okurky nakladačky cca 2,5 kg, 2 cibule (300g), 3 mrkve (300g), (kopr, křen, vinný list – záleží na chuti a zvyku).
Na nálev: 0.5 l octa, 2 l vody, balíček Deko (BENKOR), 150 tablet sacharinu.

Postup: Nejprve začnu sklenicemi. Asi 8 lahví o objemu 0,7l důkladně vymyju, a nechám na utěrce osušit. K tomu omyju příslušná víčka, která nemusí být zcela funkční.
Pak na nálev svařím vodu s octem, přidám balíček přípravku Deko, povařím 5 minut a nakonec vsypu sacharin. Hotový nálev nechám vychladnout.
Okurky ve sklenicích připravené k zalití nálevemTeprve potom se věnuji zelenině. Okurky zbavím zbytků květu a stopky a důkladně omyju, nechám okapat. Očistím mrkev a cibuli, nakrájím na kolečka. Do sklenic naskládám okurky, nejprve nastojato – vejde jich 5 až 7 kusů do každé láhve, nejmenší okurky a plátky zeleniny přijdou na vrch sklenic. Naplněné láhve zaliju vychladlým nálevem téměř až k hrdlu, víčko jen přiklopím nebo uzavřu a láhve s okurkami bez jakéhokoliv zavařování nechám v chladu 10-14 dní. Za tu dobu změní barvu a měly by být hotové. V chladnu se mají uchovávat i nadále.

Okurky naložené v nálevu bez cukru podle Aleny jsou fantasticky křupavé a mají příjemnou sladkokyselou chuť. Alenka prý jich dělá tolik, že někdy zbudou i do příští sezóny a jsou pořád dobré.
Největší radost mám z toho, že ušetřím čas a práci se zavařováním, a že okurky jsou skutečně jedlé! Poté, co začnu ochutnávat, zda už jsou, tak ochutnávám, a ochutnávám ….a doufám, snad nějaké sklenice zbudou na zimu?
Vaše

Příspěvek byl publikován v rubrice Zavařování, Zeleninové pokrmy se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *