Tuky, které konzumujeme, můžeme v podstatě rozdělit na tuky dobré a tuky špatné. Dobré tuky bychom měli jíst z větší části, protože nám neškodí tak, jako tuky špatné, a jsou navíc pro naše zdraví prospěšné.
Dobré tuky se odborně nazývají tuky nenasycené, protože jsou složeny z nenasycených mastných kyselin.
Nenasycené mastné kyseliny jsou obsaženy hlavně v tuku mořských ryb a v tuku vylisovaném z olejnatých rostlinných semen. A právě zdravý rybí tuk i rostlinné oleje obsahují nenasycené mastné kyseliny zvané omega mastné kyseliny, které jsou dnes pro svůj zdravotní přínos často diskutované. Všechny omega mastné kyseliny jsou v naší stravě důležité. Pojem omega mastné kyseliny může mít v názvu přiřazeno číslo, které závisí na chemické skladbě těchto tuků.
Pro přehled o jedlých tucích přírodního původu jsem si vyrobila jednoduchou tabulku, abych se v těch omega mastných kyselinách lépe orientovala.
Podívejte se taky!
Nejčastěji jíme v tucích nenasycené omega 9 mastné kyseliny, protože jsou z větší části obsaženy v oleji olivovém a řepkovém, zároveň si je naše tělo umí z jiných tuků samo vytvořit. Nenasycené mastné kyseliny omega 6 a omega 3 jsou součástí olejů ze slunečnice a sóji a v semenech lnu a ořechů. Nenasycené mastné kyseliny omega 3 jsou obsaženy v tučných mořských rybách, a proto je tak zdravé jíst tyto ryby.
Takzvané esenciální mastné kyseliny, které jsou pro nás nezbytné, se vyskytují ve skupině nenasycených mastných kyselin omega 3 (kyselina alfa linolenová) a ve skupině kyselin omega 6 (kyselina linolová).
Tyto látky se nachází jen v rostlinných semenech a naše tělo si je z jiných tuků vyrobit nedokáže. Proto je musíme do těla přijímat potravou. Prospěšnost obou skupin těchto esenciálních mastných kyselin odborníci zkoumají a porovnávají. Zvlášť omega 3 mastná kyselina alfa linolenová, ve vysokém obsahu zastoupená ve lněném oleji, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a působí jako prevence proti vzniku srdečně-cévních chorob.
Příznaky nedostatku omega 3 mastných kyselin se projevují jako oslabená imunita, zánětlivá onemocnění, problémy s kůží, vlasy a nehty a také problémy s pamětí.
Zkrátka dodržovat zdravý životní styl znamená vyhýbat se nasyceným živočišným tukům a místo nich používat rostlinné tuky nenasycené, které obsahují omega mastné kyseliny.
A pozor na nejškodlivější tuky s obsahem nenasycených kyselin transmastných. Ty jsou skryty jak v živočišných tucích (tučné sýry, opečená kůžička na mase), tak v čokoládových polevách, v nanucích a plněných oplatkách a sušenkách, které se vyrábějí ze ztuženého tuku.
Vaše
Dobrý den, Adélo. Nic proti omega mastným kyselinám, ořechy všeho druhu miluji, ryby a vaše recepty taky. Jenže: zdravá výživa je jen částí, a troufám si tvrdit, že nikterak zásadní, zdravého způsobu života. Moje prababička o ryby nejedla, ořechy snad ve vánočním cukroví, zato doma stloukané máslo na krajíci chleba na dva prsty vysoko, mléko byla spíš smetana, vepřové sádlo, škvarky, pečený bůček, kačeny i husy, to všechno milovala a s chutí požívala, husího sádla se klidně napila. NIKDY nebyla nemocná, zemřela ve dvaadevadesáti po třech dnech v posteli (asi chřipka či co, s doktory nekamarádila), které strávila tím, že se v klidu rozloučila s potomky. Jistě, jezme zdravě, ale nezapomínejme při tom, že jen zdravá strava není zárukou zdraví. A navíc – co to „zdravě“ vlastně je? To, co nám někdo řekl (byť i na základě vědeckého výzkumu)? Právě dnes jsem se v novinách ( Právo, str.10, čl. Studie: Antioxidanty podporují vznik rakoviny)dočetla, že „ uměle koncentrované antioxidanty jako vitamín E, beta karoten, sloučeniny selenu a dalších kovů léta doporučované jako doplňky stravy mohou u rizikových skupin naopak podpořit rakovinné bujení.“ Takže výše jmenované antioxidanty jsou zdraví škodlivé a ty ostatní neúčinné – viz závěr článku. No a tak si říkám, co se třeba časem dozvíme o účincích potravinových doplňků obsahujících tolik zdravé a propagované omegy 3 (např. od firmy Noventis :-)). Všeho s mírou, říká můj táta. Jan Werich jako císařův pekař říkal totéž: Přiměřeně, přiměřeně. Zdravím a těším se na vaše další recepty.
Díky za příspěvek. Podle mého názoru zdravá výživa neznamená jíst jenom vše zdravé. Měli bychom jíst téměř vše, ale toho, co je nezdravé a moc nám chutná, jíst jenom malounko. A to je tajemství úspěchu. Adéla