Esenciální mastné kyseliny obsažené v rostlinách

Esenciální mastné kyseliny obsažené v rostlináchTuky, které konzumujeme, můžeme v podstatě rozdělit na tuky dobré a tuky špatné. Dobré tuky bychom měli jíst z větší části, protože nám neškodí tak, jako tuky špatné, a jsou navíc pro naše zdraví prospěšné. Dobré tuky se odborně nazývají tuky nenasycené, protože jsou složeny z nenasycených mastných kyselin.
Nenasycené mastné kyseliny jsou obsaženy hlavně v tuku mořských ryb a v tuku vylisovaném z olejnatých rostlinných semen. A právě zdravý rybí tuk i rostlinné oleje obsahují nenasycené mastné kyseliny zvané omega mastné kyseliny, které jsou dnes pro svůj zdravotní přínos často diskutované. Všechny omega mastné kyseliny jsou v naší stravě důležité. Pojem omega mastné kyseliny může mít v názvu přiřazeno číslo, které závisí na chemické skladbě těchto tuků.

Pro přehled o jedlých tucích přírodního původu jsem si vyrobila jednoduchou tabulku, abych se v těch omega mastných kyselinách lépe orientovala. Podívejte se taky!
Mastne kyseliny a tuky - přehled

Nejčastěji jíme v tucích nenasycené omega 9 mastné kyseliny, protože jsou z větší části obsaženy v oleji olivovém a řepkovém, zároveň si je naše tělo umí z jiných tuků samo vytvořit. Nenasycené mastné kyseliny omega 6 a omega 3 jsou součástí olejů ze slunečnice a sóji a v semenech lnu a ořechů. Nenasycené mastné kyseliny omega 3 jsou obsaženy v tučných mořských rybách, a proto je tak zdravé jíst tyto ryby.

Takzvané esenciální mastné kyseliny, které jsou pro nás nezbytné, se vyskytují ve skupině nenasycených mastných kyselin omega 3 (kyselina alfa linolenová) a ve skupině kyselin omega 6 (kyselina linolová).
Tyto látky se nachází jen v rostlinných semenech a naše tělo si je z jiných tuků vyrobit nedokáže. Proto je musíme do těla přijímat potravou. Prospěšnost obou skupin těchto esenciálních mastných kyselin odborníci zkoumají a porovnávají. Zvlášť omega 3 mastná kyselina alfa linolenová, ve vysokém obsahu zastoupená ve lněném oleji, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a působí jako prevence proti vzniku srdečně-cévních chorob.
Příznaky nedostatku omega 3 mastných kyselin se projevují jako oslabená imunita, zánětlivá onemocnění, problémy s kůží, vlasy a nehty a také problémy s pamětí.

Zkrátka dodržovat zdravý životní styl znamená vyhýbat se nasyceným živočišným tukům a místo nich používat rostlinné tuky nenasycené, které obsahují omega mastné kyseliny. A pozor na nejškodlivější tuky s obsahem nenasycených kyselin transmastných. Ty jsou skryty jak v živočišných tucích (tučné sýry, opečená kůžička na mase), tak v čokoládových polevách, v nanucích a plněných oplatkách a sušenkách, které se vyrábějí ze ztuženého tuku.
Vaše