Ořechové cukroví bez cukru

Ořechové cukroví upečené a na talířkuMoje kamarádka Petra z jižních Čech dělala podle tohoto receptu ořechová mimina (s nádivkou slazenou cukrem), kolega z práce František přinesl podobný recept na ořechové cukroví od své maminky a nazýval je peřinky, nebo jsou to mušličky.
Ořechové cukroví podle uvedeného receptu je měkounké a moc dobré. Těsto obsahuje jen sacharidy z mouky a je bez cukru. Ořechová nádivka má glykemický index nízký. Někdo bude možná plnit peřinky či mimina makovou nebo marmeládovou nádivkou, záleží na vaší chuti a dietních možnostech.

Co na těsto: 125g hladké mouky, 125g tuku (Hera,Stela,Lukana), 1 žloutek, 1 lžíce rumu.
Na ořechovou náplň: 60 g mletých ořechů, 1žloutek, 8 lžiček sladidla (nebo 80g cukru).

Ořechové cukroví na plechu před pečenímZe všech surovin vypracuji hladké těsto a nechám je v chladu odpočinout. Těsně před tvarováním cukroví připravím ořechovou nádivku a to tak, že ingredience na nádivku jednoduše smíchám v malé misce.
Z těsta vyváleného na 2mm silný plát lze rádlem vykrajovat čtverečky o straně 4 cm, do nich váleček nádivky balit jako mimino, protilehlé cípy čtverečku přehnout přes sebe a řádně slepit zbylým bílkem.
Ořechové cukroví po upečeníNebo z vyváleného těsta vykrajuji kolečka o průměru asi 3,6 cm. Kolečka naplním troškou nádivky, v polovině přehnu a okraje smáčknu k sobě. Vytvořím tvary podobné peřince nebo mušli.
Ořechové cukroví peču v troubě vyhřáté na 180oC po dobu asi 15 minut.

Chuť ořechové nádivky se sladidlem je v upečeném cukroví k nerozeznání od nádivky slazené cukrem. A je velmi snadné udělat tohle ořechové cukroví se dvěma druhy nádivky – osladit buď cukrem anebo sladidlem, jak kdo potřebuje. Proto peču na vánoce ořechové cukroví podle uvedeného receptu ze dvojité dávky moc ráda.  Dávka ke svačině by měla být max. 50g cukroví.
Ať vám ořechové cukroví chutná tak jako mně.Vaše

1 porce=1/8=50g= 1032kJ, 246kcal, 18g sacharidů
Příspěvek byl publikován v rubrice Sladkosti bez cukru se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *