Porce ořechového dortu na talířku

Porce ořechového dortu na talířkuAno, výborný dort bez použití cukru! A když dort, tak z ořechového těsta. Ořechový dort má totiž tu výhodu, že ořechy nahrazují v těstě část mouky, a tím těsto nemá tolik sacharidů. Korpus na ořechový dort jsem pekla už mnohokrát a často ho dělám z dvojitého množství surovin. Upečený lze totiž rozkrojit a jednu polovinu úspěšně zmrazit.

Příprava těsta 1.Příprava korpusu: Nejdříve ušlehám bílky se špetkou soli a k nim vešlehám sladidlo. Pak zvlášť ušlehám žloutky dohromady s 1,5 lžící oleje. Ušlehané žloutky opatrně vmíchám ke sněhu z bílků, pak přidám po lžících směs hladké mouky a mletých ořechů. Těsto naleju do vymazané a vysypané dortové formy. Peču v troubě nastavené na střední teplotu 175oC po dobu asi 25 min.
Zda je upečeno, si vyzkouším Příprava těsta 2vpichem dřevěné špejle do středu těsta, špejle po vpichu musí zůstat na povrchu suchá. Upečený korpus nechám vychladnout. Pak ho vyjmu z formy a otočím rovným spodkem nahoru a vložím opět do formy. Povrch pomažu marmeládou bez cukru.

Příprava náplně: Nejprve si připravím ovoce, případně mražené ovoce vyklopím do misky, aby částečně rozmrzlo. Pak Těsto v dortové forměnamočím plátky želatiny do studené vody, po půl hodině z nich vodu vymačkám a plátky se 3 lžícemi jogurtu dám do kastrůlku. Kastrůlek umístím do horké vodní lázně ve větším hrnci, aby se želatina v jogurtu rozpustila. Počkám, až rozpuštěná směs trochu vychladne. Mezitím smíchám odtučněný tvaroh a bílý polotučný jogurt, do toho zamíchám sladidlo a citronovou šťávu z půl citronu. Zvlášť ušlehám smetanu se ztužovačem. Do připravené tvarohové masy lehce vmíchám ušlehanou šlehačku, opatrně zamíchám vlažnou rozpuštěnou želatinu a připravené ovoce – nejraději dávám borůvky, dobrý je i konzervovaný ananas. Krém navrstvím na dort ve formě a naplněný dort dám ztuhnout do ledničky alespoň na 3 hodiny.

Suroviny na těsto: 3 vejce, špetka soli, 4 lžičky sladidla, 1,5 lžíce oleje, 70 g hladké mouky, 30g mletých vlašských ořechů.
Suroviny na náplň: 4 lžíce ovocné marmelády bez cukru (pikantní je z černého rybízu), 7 plátků želatiny, 250 g odtučněného tvarohu, 250 g bílého polotučného jogurtu, 2 lžičky sladidla, ½ citronu, 125 ml smetany ke šlehání, ztužovač šlehačky, 250 g drobného ovoce (borůvky, černý rybíz, maliny, jahody, krájený ananas).

Pokud se mi nechce připravovat složitě krém, korpus jednoduše pomažu marmeládou bez cukru, na to navrším šlehačku a dort ozdobím řezy čerstvého ovoce. Ořechový dort s jogurto-tvarohovou náplní a s ovocem je výborný!! Chutná všem bez rozdílu, i když obsahuje sladidlo. Už když o něm píšu, sbíhají se mi sliny na tu dobrotu! Samozřejmě, že kdo chce zhubnout, musí si spočítat, jaké množství může sníst. Já jím jen malé množství výjimečně jednou za čas.
Pevně věřím, že vám dort podle mého receptu bude chutnat! Vaše
1 porce=1/8=160g : 1067kJ, 255kcal, 24g sacharidů