
U pojídání pečiva dodržuji pravidlo, že pečivo nikdy nejím samotné. Pečivo jako příloha je podle mého názoru vhodné, když ho konzumuji společně s potravinou s nízkým glykemickým indexem, tedy s potravinou obsahující tuk anebo bílkovinu. Taky jste jako malé děti dostávali pravidelně na svačinu rohlík nebo chleba s máslem a salámem? Tak to bylo správně.
Já jím pečivo nejčastěji k snídani či k večeři, ale může být jako příloha servírováno v odpovídajícím množství i k obědu.
Rozdíl mezi obyčejným a celozrnným pečivem je v hodnotě glykemického indexu a v obsahu vlákniny. Celozrnné pečivo má nižší GI a obsahuje více vlákniny, proto tělo zasytí na delší dobu.[/warning]
Kolik činí obsah sacharidů a energetická hodnota různých druhů pečiva? Sledování podílu sacharidů je poměrně jednoduché. Porovnala jsem obsah sacharidů ve 100g různého pečiva a zjistila jsem, že u všech běžných druhů pečiva je to prakticky polovina váhy, čili 50%. Také energetická hodnota 100g množství je dost podobná.
Proto při nákupu pečiva sleduji hlavně to, jakou má kupované pečivo hmotnost. Od toho se pak odvíjí množství sacharidů, které v pečivu sním. Tedy zhruba polovinu váhy pečiva tvoří sacharidy. Třeba se někomu bude hodit můj přehled přibližných hodnot:
Chleba-krajíc,40g,20g,92,384
Chleba-krajíc,60g,30g,138,576
Topinka na tuku,60g,30g,277,1164
Rohlík,60g,32g,152,636
Dalamánek,60g,34g,161,672
Rohlík celozrnný,60g,33g,169,709
Rohlík graham,60g,35g,175,736
Veka plátek,20g,11.6g,55,230
Veka graham-plátek,20g,10.6g,57,239
Tyčinky slané-porce,20g,12.2g,85,357
Ovesné vločky-lžíce,10g,6g,35,145
[/table]
POZOR! U stejných druhů pečiva uvádějí různé pekárny značně odlišné hmotnosti a nutriční hodnoty, závislé na používání jiných receptur. Uvedené hodnoty jsou tedy jen orientační.
Věřím, že něco z mého povídání bude pro vás třeba užitečné!?
Vaše