různé druhy pečiva na stole

různé druhy pečiva na stoleU pojídání pečiva dodržuji pravidlo, že pečivo nikdy nejím samotné. Pečivo jako příloha je podle mého názoru vhodné, když ho konzumuji společně s potravinou s nízkým glykemickým indexem, tedy s potravinou obsahující tuk anebo bílkovinu. Taky jste jako malé děti dostávali pravidelně na svačinu rohlík nebo chleba s máslem a salámem? Tak to bylo správně.
Já jím pečivo nejčastěji k snídani či k večeři, ale může být jako příloha servírováno v odpovídajícím množství i k obědu.

[warning]Nejhorší u pečiva je přejídání. Obzvlášť když mám pečivo čerstvě upečené, je těžké udržet se a nedat si další kousek. Platí to i tehdy, když se jedná o výrobek z celozrnné mouky nebo ze zdravých cereálií.[/warning]

[important]Jestliže mám pečivo ke snídani, obědu nebo k večeři, hlídám si hlavně jeho množství. Zejména to ovlivňuje, kolik sacharidů právě sním.[/important]

[warning]Vyzkoušela jsem si, že na svačinu bych pečivo neměla jíst vůbec, pokud fyzicky nepracuji. Množství sacharidů obsažené v jablku nebo jogurtu by ke svačině mělo stačit.[/warning]

[important]Odborníci uvádějí, že kdo chce zhubnout, měl by za den sníst jeden, maximálně dva malé kousky pečiva.[/important]

[warning]Je velkým omylem myslet si, že celozrnné pečivo dodá tělu méně energie nebo sacharidů. Opak je často pravdou.
Rozdíl mezi obyčejným a celozrnným pečivem je v hodnotě glykemického indexu a v obsahu vlákniny. Celozrnné pečivo má nižší GI a obsahuje více vlákniny, proto tělo zasytí na delší dobu.[/warning]

Kolik činí obsah sacharidů a energetická hodnota různých druhů pečiva? Sledování podílu sacharidů je poměrně jednoduché. Porovnala jsem obsah sacharidů ve 100g různého pečiva a zjistila jsem, že u všech běžných druhů pečiva je to prakticky polovina váhy, čili 50%.  Také energetická hodnota 100g množství je dost podobná.
Proto při nákupu pečiva sleduji hlavně to, jakou má kupované pečivo hmotnost. Od toho se pak odvíjí množství sacharidů, které v pečivu sním. Tedy zhruba polovinu váhy pečiva tvoří sacharidy. Třeba se někomu bude hodit můj přehled přibližných hodnot:

[table width=“600″ colwidth=“20|50|50″ colalign=“left|left|left|left|left“]
Pečivo,Hmotnost,Sacharidy,Kcal,kJ
Chleba-krajíc,40g,20g,92,384
Chleba-krajíc,60g,30g,138,576
Topinka na tuku,60g,30g,277,1164
Rohlík,60g,32g,152,636
Dalamánek,60g,34g,161,672
Rohlík celozrnný,60g,33g,169,709
Rohlík graham,60g,35g,175,736
Veka plátek,20g,11.6g,55,230
Veka graham-plátek,20g,10.6g,57,239
Tyčinky slané-porce,20g,12.2g,85,357
Ovesné vločky-lžíce,10g,6g,35,145
[/table]

POZOR! U stejných druhů pečiva uvádějí různé pekárny značně odlišné hmotnosti a nutriční hodnoty, závislé na používání jiných receptur. Uvedené hodnoty jsou tedy jen orientační.
Věřím, že něco z mého povídání bude pro vás třeba užitečné!?
Vaše