Pikantní sterilovaná cuketa

příprava surovin na sterilaciKdyž mi syn nedávno pyšně přinesl své první vypěstované cukety, byla jsem v rozpacích. Cukety byly obrovské, krásné, ale co z nich udělat, abych je brzy spotřebovala? Naštěstí jsem si vzpomněla, že sestřenice mi kdysi nabídla k obědu narychlo restované maso s brambory a k tomu byla jako příloha ohřátá pikantní sterilovaná cuketa. Moc mi to chutnalo a ani jsem skoro nepoznala, jakou že zeleninu právě jím. Hodná sestřenice mi samozřejmě dala recept.
Pikantní sterilovaná cuketa neobsahuje žádný přidaný cukr, trochu cukru je obsaženo jen v cibuli a rajčatovém protlaku. Energetická hodnota a univerzální využitelnost získané zavařeniny je vynikající.

Co na to: 2kg cukety zbavené jader (2 velké cukety), 250g cibule (3 cibule), 50g česneku (5 stroužků), 100ml oleje, 1 lžička soli, 1 lžička mleté sladké papriky, 1 lžička mletého pepře, 2 lžíce worčestru, 140g rajského protlaku.

Jak na to: Nejprve jsem důkladně vymyla skleničky a víčka na hotovou zavařeninu, aby stačily vyschnout. Použila jsem sklenice menšího objemu 250-500ml.
Pak jsem si připravila velkou mísu na cuketu. Dvě velké cukety jsem omyla a podélně rozkrojila. Poté jsem dužinu nožem zbavila měkké středové části s peckami, zbylou dužninu jsem nakrájela na tenčí proužky a pak na kostičky. Ještě jsem oloupala cibuli a česnek.
Do většího hrnce jsem nalila olej, na něm krátce osmahla najemno nakrájenou cibuli a rozmačkaný česnek se solí. Pak jsem hned vsypala kostičky cukety a koření. Do promíchané směsi jsem dala worčestr a rajský protlak. Směs jsem nechala dusit bez poklice zhruba 20 minut.
plnění skleniček horkou směsíHorkou směs jsem pomocí trychtýře na zavařeniny naplnila do připravených skleniček. Sklenice naplněné cca 2cm pod okraj jsem hned uzavřela. Nakonec jsem sklenice s celkovým obsahem 3500ml (bylo to 10 menších skleniček) opatrně sterilovala v mikrovlnné troubě, jednu skleničku cca 4 minuty. Klasická sterilace se provádí 20 minut při teplotě 80-85oC.

Pikantní sterilovaná cuketa má tu výhodu, že je kořeněná pouze univerzálním kořením. Podle chuti a způsobu dalšího použití v kuchyni se dá cuketová zavařenina dále doplnit česnekem, zázvorem, chilli nebo karí kořením.
Směs se hodí jako příloha k masitým pokrmům, ale i na bezmasé těstoviny či rýži v kombinaci se sýrem nebo čerstvou natí zelených bylinek. Pro jednu osobu stačí 100g sterilované cukety.
Přeji dobrou chuť!  VAŠE

100g: 257kJ, 61kcal, 4.8g sacharidů
Příspěvek byl publikován v rubrice Zavařování, Zeleninové pokrmy se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *