Plněné žampiony

Plněné žampiony nasevírované na talířiPlněné žampiony jsem vždycky chtěla udělat, ale jejich příprava se mi zdála zdlouhavá a náročná.
Zde předkládám rychlý tip na výborný pokrm z pěkných  větších hlaviček čerstvých žampionů. Suroviny použité na plněné žampiony jsou většinou k dispozici, stačí jen koupit čerstvé žampiony. Měly by mít větší hlavičky, aby se daly dobře plnit, ale nemusí to nutně být žampiony portobello.

Ingredience: 500g očištěných čerstvých žampionů, 150g sýra niva, 100g šunky, 2 vejce, špetka mletého pepře, 30g másla.

Plněné žampiony na pekáčiPostup: Hlavičky žampionů vydlabu, vnitřek uschovám na jiné použití. Sýr niva nahrubo nastrouhám, přidám na kostičky nakrájenou šunku, vydlabané vnitřky žampionových hlaviček, celá vejce a promíchám. Touto směsí plním vydlabané žampiony. Po naplnění žampiony vyskládám do pekáče (cca 20 hlaviček), podliju trochou vody a pokladu plátky másla. V rozpálené troubě zapékám zhruba 40 minut, občas zkontroluji a případně ještě do pekáče přiliju trochu vody.

Plněné žampiony mohou být báječným pokrmem pro rychlé a nevšední pohoštění, stačí jen připravit si dopředu žampiony k naplnění a směs na nádivku. Pak už jen zbývá čekat, až přijde návštěva, v klidu třeba i v její přítomnosti naplnit připravené žampiony. A pak si povídat a čekat, až se z trouby rozline příjemná houbová vůně. Jako příloha je vhodný kousek vařeného bramboru nebo čerstvého pečiva. Na osobu připadne 5-7 žampionových hlaviček, množství záleží na jejich velikosti.
Dobré pochutnání!

1 porce=1/3: 1465kJ, 348kcal, 8.6g sacharidů
Příspěvek byl publikován v rubrice Speciality se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *