uvařená brokolice

Pohanka s brokolicí je vhodná k obědu či k večeři jako velmi rychlé jídlo. Obsah sacharidů v pokrmu je sice vyšší, ale vyváží to nízký GI pokrmu i zdravotní přednosti použitých surovin.
Pohanka s brokolicí je chutné zimní jídlo, jehož příprava nezabere moc času, zvlášť když je možné uvařit si brokolici třeba den předem. Bryndza jako sýr na doplnění a ozdobu pokrmu není vůbec nutná, zvlášť pro vegany, a není vhodná pro osoby s intolerancí mléčného cukru laktóza.

Co na to: 1 malá cibule (100g), 1-2 stroužky česneku, 500g brokolice, 150g loupané pohanky, sůl, ½ lžičky mletého pepře, 1 lžička tymiánu, ½ -1 lžíce oleje dle potřeby,1/2kostky zeleninového bujónu, 50g bryndzy podle chuti (není nutné).

Jak na to: Brokolici rozeberu na růžičky, zbavím silného košťálu a uvařím předem v osolené vodě, doba varu 5 minut. Ochladím ledovou vodou, aby brokolice zůstala pěkně zelená, a nechám zchladnout. Získám zhruba 320g vařených růžiček brokolice.
Na cedník nasypu pohanku a několikrát ji properu tekoucí studenou vodou. Důkladné propláchnutí pohanky je důležité pro její chuť. Potom v menším hrnci rozdrobím masox, přidám promytou pohanku, osolím a zaliju necelým čtvrtlitrem vřelé vody a dám vařit. Až voda v hrnci vzkypí, nechám pohanku 30 minut pod pokličkou stát, až změkne.
Mezitím nakrájím najemno cibuli, podle chuti česnek, vše opeču na oleji v kastrolu s nepřilnavým dnem. K této směsi přidám mletý pepř a tymián, uvařenou brokolici rozebranou na kousky, a obsah kastrolu podusím asi 5 minut. Do toho vmíchám měkkou pohanku. Nakonec dochutím podle chuti.

Pohanka s brokolicí na talíři chutná dobře posypaná kousky čerstvé bryndzy. Pro vegany bryndza není vůbec nutná. Bryndza jako sýr neobsahuje sacharidy, ale zvýší energetickou hodnotu pokrmu. Pokrm z uvedeného množství může být pro 3 osoby. Nechte si chutnat!

1 porce=1/3: 1112kJ, 265kcal, 38g sacharidů