Zdravá pohanka se sušenou šunkou

Pohanka se sušenou šunkou na talířiCo dobrého rychle připravit k večeři, zvlášť když doma nejsou velké zásoby čerstvých surovin? Vždy by měla být ve spíži zdravá pohanka se sušenou šunkou. Tak to mají všude v evropských Alpách, třeba v rakouských horách je sušené maso Speck nebo v italských Alpách Prosciutto.
Tradice výroby sušeného masa je prastará, dříve se maso nedalo jinak konzervovat. Sušením ztratí maso na hmotnosti, dobře se skladuje, je výživné a pro dnešní horaly a pradávné lovce je a bylo nezbytné. Podíl soli v pršutu je díky nasolování masa vyšší, proto se nemá konzumace sušeného masa přehánět. Kvalitní sušená šunka (pršut) obsahuje minimum konzervantů, jen tak je pohanka se sušenou šunkou opravdu zdravá.
Pozor! Pohanku solím jen málo, sušená šunka je slaná dost.
A pokud mám šunku vcelku, nakrájím ji na plátky raději předem. Krájení sušené šunky je náročné a vyžaduje dobrý nůž. Když je šunka bez kosti, je dobré použít elektrický kráječ.

Suroviny: 1 lžíce olivového oleje, 1 cibule 100g, 2 stroužky česneku, 200g loupané pohanky (necelý hrnek), 120g schwarzwaldské šunky, 1 rajče, 100g balkánského sýra, čerstvá nať majoránky nebo oregana, špetka soli, mletý pepř.

pohanku na cedníku proliju studenou vodouPostup: Nejprve připravím pohanku. Odměřené množství properu na cedníku studenou tekoucí vodou, pohanku nasypu do širšího kastrolu. Zaliju hrnkem vřelé vody, osolím a a počkám, až voda vzkypí. Poté kastrol odstavím a přikryju poklicí. Nechám stát 30 minut.
Mezitím nakrájím na talíř pršut a na pánvi s rozpáleným olejem osmažím dorůžova najemno nakrájenou cibuli a nakrájená sušená šunka - pršutčesnek. Uvařenou pohanku v kastrolu omastím osmaženou cibulkou s česnekem, vmíchám najemno nakrájenou sušenou šunku, přidám pepř podle chuti a ještě asi 5 minut prohřeju a míchám. Pohanku se šunkou naservírovanou na talíři posypu strouhaným balkánem a ozdobím osminkami rajčete, případně zelenými bylinkami.

Pohanka se šunkou voní báječně po celé kuchyni už během přípravy, a chutná ještě líp. Velký podíl na tom má obsah voňavého a kvalitního sušeného masa. Pokrmu je dost pro 3 jedlíky k obědu. Ať vám pohanka se šunkou chutná tak, jako doma nám!
Věděli jste, že africká varianta výroby sušeného masa se nazývá biltoning a cílem propagace biltoningu je zdravý životní styl?

1 porce=1/3, 1964, 469kcal, 46.9g sacharidů
Příspěvek byl publikován v rubrice Masité pokrmy se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *