Pohanková kaše s kousky pomeranče

Pohanková kaše s kousky pomerančeTaky někdy experimentujete z důvodu nedostatku času nebo surovin? Já jsem to zkusila nedávno a byla jsem mile překvapena. Chtěla jsem si udělat pohankovou kaši a pohanková kaše se nejčastěji vaří z celé pohanky nebo z pohankové krupice, našla jsem však ve špajzu jen zásobu pohankové lámanky. Ze sladkého ovoce už bylo nutné spotřebovat pomeranč. Pohanková kaše vyžaduje mléko, které jsem neměla, a tak ho nahradil kvalitní jogurt, který mám doma stále.

Jak jsem postupovala: Dala jsem vařit vodu do rychlovarné konvice a pohankovou lámanku jsem nasypala do misky.  Obsah misky jsem trochu osolila a zalila plným hrnkem (250ml) vařící se vody. Misku jsem přikryla pokličkou a nechala asi čtvrt hodiny stát. Pak jsem oloupala pomeranč a nakrájela ho na malé kousky.
Pohanková lámanka v přikryté misce krásně nabobtnala a vytvořila se hustší kaše. K ní jsem přimíchala kvalitní bílý jogurt, vše jsem promíchala a rozdělila do tří misek nebo skleniček. Povrch kaše jsem posypala nakrájeným pomerančem.

Suroviny: 100g pohankové lámanky (skoro půl čajového hrnku), 1 pomeranč, 4 lžíce (150g) hustého bílého jogurtu, nejlépe řeckého, špetka soli.

Ze tří ingrediencí jsem rychle připravila zdravou večeři nebo snídani téměř bez cukru a tuku. Sladkou příchuť získala má pohanková kaše díky kouskům pomeranče, kaše s ním chutnala velmi dobře. Přídavek jogurtu je zdravou náhražkou mléka, která obsahuje bakterie mléčného kysání a má blahodárné působení na imunitní systém a zažívací trakt. Navíc jogurt mohou jíst lidé, jejichž organismus mléko a jiné mléčné výrobky nesnáší. Kaše připravená ze zdravé pohanky neobsahuje lepek a je proto dobrou volbou pro bezlepkovou dietu.
Z uvedeného množství jsem udělala tři porce, využila jsem je k večeři a příští den na snídani. Pochutnala jsem si a měla jsem dobrý pocit z dobrého jídla.
Vaše

1 porce=1/3: 833kJ, 199kcal, 27g sacharidů