Pohankové rizoto s houbami

Pohankové rizoto s houbami na talířiPohanka je obilnina, dříve zapomenutá, nyní ji zas milovníci zdravých potravin objevili, a receptů na pohankové rizoto je více druhů. Když mám chuť na něco houbového, udělám pohankové rizoto s hlívou nebo žampiony. A což teprve, když na to mohu použít čerstvě nalezené a nasbírané houby, ale to musí růst! Pokud máte houby rádi, určitě z nich pohankové rizoto zkuste, chutí připomíná houbového kubu.

Příprava pohankového rizota: Nakrájím najemno cibuli a na troše oleje ji opeču dorůžova. Mezitím vložím na sítko čerstvé houby a opláchnu je pod tekoucí vodou. Po chvíli okapané houby nakrájím na drobné kousky, a když je cibulka opečena, zasypu ji krájenými houbami. Směs osolím, opepřím, promíchám a dusím pod pokličkou. Přidám ještě středně velkou nahrubo nastrouhanou mrkev a rozdrcený masox a směs dusím zhruba půl hodiny pokud možno bez podlití. Pohankovou lámanku na cedníku propláchnu studenou vodou a nechám okapat. Když se voda v houbové směsi vydusila, přiliju do ní 400 ml studené vody a hned vsypu okapanou pohanku. Důkladně promíchám a od boru varu vařím ještě 4-5 minut. Pak hrnec odstavím, vložím na podložku a přikrytý strčím pod peřinu, aby pohanka měla čas nabobtnat a dovařit se.

Suroviny: 2 lžíce oleje, 1 velká cibule, 300 g čerstvých hub, lze užít i hlívu, 1 mrkev (200g), 1 kostka masoxu, půl lžičky pepře, rovná lžička soli, 200 g pohankové lámanky.

Takto připravené pohankové rizoto představuje ideální kombinaci zdravých dietních potravin s nízkým glykemickým indexem. Rizoto je velmi chutné a jsou ho asi tři porce. Máte-li pohanku v oblibě, určitě ochutnejte i pohankovou sekanou!
Vaše

1 porce=1/3, 1604kJ, 381kcal, 56g sacharidů
Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasé se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

2 komentáře u Pohankové rizoto s houbami

  1. Marie napsal:

    Tenhle recept mě opravdu potěšil. Super. Uvažuji už dlouho jak zařadit pohanku do jídelníčku a tohle je prima varinta. Houby máme rádi, mám je zamražené a tak pořád k dispozici. I hlíva se hodí, dělám z ní jenom guláš.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *