Pohankové rizoto s houbami na talíři

Pohankové rizoto s houbami na talířiPohanka je obilnina, dříve zapomenutá, nyní ji zas milovníci zdravých potravin objevili, a receptů na pohankové rizoto je více druhů. Když mám chuť na něco houbového, udělám pohankové rizoto s hlívou nebo žampiony. A což teprve, když na to mohu použít čerstvě nalezené a nasbírané houby, ale to musí růst! Pokud máte houby rádi, určitě z nich pohankové rizoto zkuste, chutí připomíná houbového kubu.

Příprava pohankového rizota: Nakrájím najemno cibuli a na troše oleje ji opeču dorůžova. Mezitím vložím na sítko čerstvé houby a opláchnu je pod tekoucí vodou. Po chvíli okapané houby nakrájím na drobné kousky, a když je cibulka opečena, zasypu ji krájenými houbami. Směs osolím, opepřím, promíchám a dusím pod pokličkou. Přidám ještě středně velkou nahrubo nastrouhanou mrkev a rozdrcený masox a směs dusím zhruba půl hodiny pokud možno bez podlití. Pohankovou lámanku na cedníku propláchnu studenou vodou a nechám okapat. Když se voda v houbové směsi vydusila, přiliju do ní 400 ml studené vody a hned vsypu okapanou pohanku. Důkladně promíchám a od boru varu vařím ještě 4-5 minut. Pak hrnec odstavím, vložím na podložku a přikrytý strčím pod peřinu, aby pohanka měla čas nabobtnat a dovařit se.

Suroviny: 2 lžíce oleje, 1 velká cibule, 300 g čerstvých hub, lze užít i hlívu, 1 mrkev (180g), 1 kostka masoxu, půl lžičky pepře, rovná lžička soli, 200 g pohankové lámanky.

Takto připravené pohankové rizoto představuje ideální kombinaci zdravých dietních potravin s nízkým glykemickým indexem. Rizoto je velmi chutné a jsou ho 4-5 porcí. Máte-li pohanku v oblibě, určitě ochutnejte i pohankovou sekanou!
Vaše

[button size=medium color=green url=http://diatips.cz/dieta-bez-cukru]1 porce=1/5, 962kJ, 229kcal, 33.5g sacharidů[/button]