Pohankové sušenky bez cukru a lepku

Pohankové sušenky jsou dobréke kávě nebo čajiDostanete někdy chuť na alespoň pár domácích sušenek? Zkusila jsem pohankové sušenky, a i když byly z celozrnné pohankové mouky a se sladidlem, vypadaly jako kakaové, byly příjemně křupavé, zkrátka už je natrvalo zařadím do svého receptáře nejen o vánocích.
Křehké pohankové sušenky mají taky tu výhodu, že neobsahují lepek, tudíž jsou vhodné i pro celiaky. Pohankovou mouku jsem doplnila moukou kukuřičnou, k dispozici jsem měla instantní kukuřičnou polentu a osvědčila se mi i na pečení. Tak jak na to?

Postup: Ze všech ingrediencí rychle v míse zpracuji křehké těsto, které dám do lednice odležet přes noc. Potom vyválím z těsta plát silný cca 4mm a vykrájím sušenky libovolného tvaru. Čtvercových sušenek o velikosti 3 x 3cm cm vyjde zhruba 25-30 kusů. Kladu je na plech vyložený pečicím papírem. Pečou se předehřáté troubě asi 20 minut při 175 st. Celsia.

Co na to: 100g celozrnné pohankové mouky, 50g instantní kukuřičné polenty, 80g tuku hera, 1 žloutek, špetka soli, 2 lžičky sladidla (100g cukru), 1-2 lžíce vody.

Tyto pohankové sušenky lze samozřejmě upéci bez sladidla a s cukrem. Jako maximální množství jsem si stanovila 5 kousků sušenek na svačinu, protože si přísun sacharidů ve stravě musím hlídat. Tomu, kdo chce zhubnout, to taky moc doporučuji.
Nechte si chutnat! Vaše

1 porce=1/6=5 kusů: 804kJ, 192kcal, 18g sacharidů
Sdělte to přátelům...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
Příspěvek byl publikován v rubrice Sladkosti bez cukru, Zdravá výživa se štítky BEZ LEPKU, Pohanka, Sladkosti bez cukru. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>