Pohankový salát tuňákem na talíři

Pohankový salátStačí jen malé množství pohanky a pohanka po uvaření nabobtná, krásně změkne a nabyde. A když z ní připravím salát s tuňákem, je ho dost pro dvě osoby a o dobrou a zvláštní večeři je postaráno. Někdy ještě uvařím dvě vejce natvrdo a můj pohankový salát s tuňákem ozdobený čtvrtkami vařených vajec vypadá báječně! A všechny ingredience jsou zdravé, s nízkým glykemickým indexem.

Příprava: Pohanku důkladně propláchnu studenou vodou a zaliju půl hrnkem vody. Osolím, kapnu trochu oleje a počkám, až voda začne vařit. Pak ihned pohanku v nádobě odstavím a nechám vychladnout, aniž bych vodu slila. Pohanka do sebe všechnu vodu vsákne.
Měkkou pohanku vsypu do mísy, nahrubo k ní přistrouhám mrkev a pokrájím naťovou cibulku i se zelenou natí. Přidám ¼ lžičky soli, špetku mletého pepře, ½ lžíce worčestru, lžičku olivového oleje a plechovku drceného tuňáka ve vlastní šťávě. Nakonec přiliju šťávu z citronu. Promíchám a nechám odležet.

Suroviny: 50 g loupané pohanky, ¼ lžičky soli, lžička oleje, mletý pepř, ½ lžíce worčestru, půlka citronu, 1 střední mrkev (200g), 2 ks naťové cibulky, 185 g konzerva drceného tuňáka ve vlastní šťávě.

Když se pohankový salát s tuňákem nechá odležet, chutná opravdu výborně. Protože pohanka je v drceném tuňákovi dobře zamaskována a vsákne tuňákovou šťávu, připadám si, že jím samotného tuňáka bez pohanky. Zkuste salát připravit a přesvědčte se sami!

1 porce=1/2, 1195kJ, 286kcal, 38.3g sacharidů