Pohankový salát s tuňákem

Pohankový salátStačí jen malé množství pohanky a pohanka po uvaření nabobtná, krásně změkne a nabyde. A když z ní připravím salát s tuňákem, je ho dost pro dvě osoby a o dobrou a zvláštní večeři je postaráno. Někdy ještě uvařím dvě vejce natvrdo a můj pohankový salát s tuňákem ozdobený čtvrtkami vařených vajec vypadá báječně! A všechny ingredience jsou zdravé, s nízkým glykemickým indexem.

Příprava: Pohanku důkladně propláchnu studenou vodou a zaliju půl hrnkem vody. Osolím, kapnu trochu oleje a počkám, až voda začne vařit. Pak ihned pohanku v nádobě odstavím a nechám vychladnout, aniž bych vodu slila. Pohanka do sebe všechnu vodu vsákne.
Měkkou pohanku vsypu do mísy, nahrubo k ní přistrouhám mrkev a pokrájím naťovou cibulku i se zelenou natí. Přidám ¼ lžičky soli, špetku mletého pepře, ½ lžíce worčestru, lžičku olivového oleje a plechovku drceného tuňáka ve vlastní šťávě. Nakonec přiliju šťávu z citronu. Promíchám a nechám odležet.

Suroviny: 50 g loupané pohanky, ¼ lžičky soli, lžička oleje, mletý pepř, ½ lžíce worčestru, půlka citronu, 1 střední mrkev (200g), 2 ks naťové cibulky, 185 g konzerva drceného tuňáka ve vlastní šťávě.

Když se pohankový salát s tuňákem nechá odležet, chutná opravdu výborně. Protože pohanka je v drceném tuňákovi dobře zamaskována a vsákne tuňákovou šťávu, připadám si, že jím samotného tuňáka bez pohanky. Zkuste salát připravit a přesvědčte se sami!

1 porce=1/2, 1195kJ, 286kcal, 38.3g sacharidů
Příspěvek byl publikován v rubrice Saláty se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

4 komentáře u Pohankový salát s tuňákem

  1. Marie napsal:

    Děkuji za další recept s pohankou. Díky vám ji objevuji a zařazuji do našeho jídelníčku. Zkouším i pohankovou mouku a vločky. Měla jsem v plánu nudle, ale měli jen mouku hladkou a tu přidávám do jiných těst. Vločky se mi osvědčily do polévky. Teď se těším na tento salát, tuňáka mám vždycky v zásobě, jako železnou rezervu.

    • admin napsal:

      Dobrý den, ano, po pohance je sháňka, i když jsou pohankové výrobky o dost dražší, protože se jí málo pěstuje. Adéla

  2. Tomas napsal:

    Nemáte náhodou v surovinách chybu? Opravdu má být pouze 60 g pohanky a 200 g mrkve? To už je skoro řepa a ne mrkev. 😉 I podle fotky ten poměr nesedí.

    • Adéla napsal:

      Omlouvám se za pozdní odpověď. POhanka jako obilnina je určitě v dostatečném množství (nabobtná) a jená se přeci o salát. Mrkve můžete klidně ubrat až na 100g, pokud nejste až tak příznivcem zeleniny

Napsat komentář: admin Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *