polévka z rybích filetů příprava

polévka z rybích filetů v talířiRychlá a dobrá pro děti i dospělé, polévka z rybích filetů je na způsob maďarské rybí polévky.
Základem maďarské rybí polévky je kombinace více druhů ryb, kapra i divokých ryb. Připravuje se řada variant, které se liší třeba přídavkem brambor, nudlí a podobně. Tato varianta je nejjednodušší a hlavně bez kostí. Jako zelenina stačí jedna cibule, jedno velké rajče a jedna paprika – zelenina jižních zemí, taková, jako se užívá při přípravě maďarské rybí polévky.
Polévka z rybích filetů na rozdíl od klasické rybí polévky vařené u nás není zahuštěna moukou, proto má nižší energetickou hodnotu a množství sacharidů, pokud ji budeme jíst bez pečiva.

Postup: Do hrnce s litrem vařící vody vhodím omyté celé rajče a za 2 minuty vyjmu rajče na talíř. Poté do vařící vody vhodím nahrubo nakrájenou cibuli, přidám půl lžičky soli a nechám vařit. Rajče vyjmuté z horké vody na talíři zbavím jednoduše slupky a rozkrájím na osminky. Pak nakrájím na kostky omytou a vydlabanou papriku. Kousky rajčete a papriky přidám do hrnce s cibulí a nechám 30 minut vařit.
Mezitím 200g rybích filetů nebo rybího filé osolím a okořením kořením na ryby. Poté rybí maso obalím v hladké mouce a vložím na pánev s rozpáleným olejem. Oleje stačí jedna lžíce a maso by mělo být opečené z obou stran. Pánev s opečenými filety odstavím.
Do hrnce s vařící se zeleninou přidám půl lžičky mleté papriky, podle chuti špetku chilli a nakonec přidám vodu, aby celkový obsah vody byl dva litry, a krátce povařím. Lze ještě přidat i čerstvou nať z petrželky a dvě lžíce rybí omáčky.
Opečené rybí maso rozdělím do talířů, zaliju vodou s uvařenou zeleninou a horkou polévku je možné podávat s opečeným pečivem nakrájeným na kostky.

Suroviny: 1 cibule, 1 velké rajče, 1 zelená zeleninová paprika, 200g rybích filet nebo rybího filé, půl lžičky soli, půl lžičky mleté papriky, špetka chilli koření, lžička koření na ryby, 1 lžíce oleje, nať z petrželky, 2 lžíce rybí omáčky (není nutné).

Polévka z rybích filetů po maďarském způsobu uvařená z uvedeného množství surovin vystačí pro 3 osoby. Kostky pečiva do polévky opékám nasucho, ale lépe chutnají opečené na másle. Na osobu stačí polovina malé celozrnné housky (pro 3 osoby celkem 100g).
Dobrou chuť!

 

 

nutriční hodnota polévky bez pečiva:
1 porce=1/3: 415kJ, 99kcal, 8.5g sacharidů

nutriční hodnota polévky s pečivem
1 porce=1/3: 830kJ, 198kcal, 28g sacharidů