Potraviny s antioxidanty a oxidační stres

nerovnováha - podstata oxidač.stresuOxidační stres (nebo někdy se mu říká také oxidativní stres) je v podstatě nerovnováha mezi produkcí reaktivních forem kyslíku, (ROS nebo tzv. volných radikálů), a jejich „odklízením“ enzymovým nebo neenzymovým systémem lidského organismu. Nevyváženost mezi prooxidačními a antioxidačními faktory může hrát velkou roli při vzniku nebo zhoršení některých vážných onemocnění.

schéma,co způsobují volné radikályCo vlastně vznik oxidačního stresu způsobuje? Alkohol, kouření, léky, nedostatek pohybu, nezdravé sladkosti a stres, to jsou faktory, které mají vliv na hladinu škodlivých volných radikálů v našem organismu a jejichž vliv můžeme zmírnit, záleží jen na nás.
Na oxidační stres má také vliv ovzduší plné výfukových plynů z automobilů, stárnutí organismu a ještě další faktory.

Víte, že diabetes mellitus je onemocnění, které je charakterizováno zvýšeným oxidačním stresem? Oxidační stres při diabetu je v současné době považován za klíčovou příčinu rozvoje pozdních a chronických komplikací. Bylo zjištěno, že základním spouštěcím podnětem může být například hyperglykémie.

Oxidační stres můžeme snížit změnami ve stravování a konzumací potravin, které mají vysoký obsah antioxidantů. Antioxidanty se někdy také označují jako lapači nebo zhášeči volných radikálů (scavengery- mrchožrouti). Pokud se pomocí antioxidantů udrží schopnost těla neutralizovat škodlivé účinky volných radikálů, organizmus bude mít úroveň oxidačního stresu na normální fyziologické hladině. Konzumací potravin s vysokým obsahem antioxidantů tak můžeme sami přispět ke zvýšení kapacity příjem potravin s antioxidanty může zmírnit oxidační stresantioxidačního systému našeho organismu.
Pro mě je tento úkol závažný a důležitý. A jak jste na tom vy?
Vaše

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Oblíbené zdravé potraviny se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *