Salát s rajčaty, sýrem a bazalkou

Salát s rajčaty, sýrem a bazalkouNázev Caprese znamená, že tento salát začali připravovat Italové z ostrova Capri, a to z rajčat a mozzarelly. Konečnou chuť dodá salátu bazalka. Já si salát Caprese připravuji z balkánského sýra, italský sýr mozzarella je samozřejmě lepší. Dobrou volbou je užití sýra Mozzarella light, pokud je k sehnání. Co se týče energetické hodnoty a obsahu tuku u sýrů Balkán a Mozzarella, jsou jejich hodnoty velmi podobné. U balkánského sýra je tuku o trochu víc, asi 17-22 %, zatímco u mozzarelly je tuku 15-18 %, energetickou hodnotu obou těchto sýrů udávají výrobci přibližně stejnou, kolem 250 kcal na 100 g výrobku. Musím se proto v každém případě krotit, abych salátu snědla jen přiměřené množství.
Na ostrově Capri jsem se byla a úplně mě uchvátil. Vegetace je tam tak bujná a moře tak průzračné, že se až dech tají. Na nepřístupných skalnatých místech ostrova mají své luxusní vily celebrity z celého světa.

Ostrov Capri

Jak na to: Čerstvě natrhanou bazalku opláchnu pod tekoucí vodou a nechám okapat. Omytá rajčátka nakrájím na čtvrtky do misky. Balkánský sýr nakrájím na plátky a pak na drobné nudličky. Nasypu ho na rajčata, pokapu olivovým olejem a jen mírně osolím. Pokud je sýr slaný, sůl raději nedávám. Nakonec přisypu najemno nakrájenou omytou bazalku, promíchám a dám do ledničky aspoň na hodinku zaležet.

Suroviny: 250 g malých rajčat, 100 g mozzarelly (light) nebo balkánského sýra, 1 lžíce olivového oleje, sůl, nať čerstvé bazalky (lze užít i sušenou).

Rajčatový salát na způsob italského Insalato Caprese je připravený za chvilku a pokud máte navíc čerstvou bazalku, je výtečný. Aromatická bazalka uvolňuje napětí hladkého svalstva, působí proti nadýmání a zlepšuje zažívání. Vychlazený salát Caprese chutná dobře s celozrnným pečivem a je to zdravá, a typická středomořská večeře pro dva jedlíky. Jestli jste ho ještě nejedli, musíte ho určitě zkusit!
Vaše

1 porce=1/2, 812kJ, 194kcal, 6.3g sacharidů