Rajská omáčka bez cukru

Rajská omáčka a kuličky z mletého masa na talířiRajská omáčka je pojem, ale uvařit ji dobrou a hlavně hladkou se mi někdy nepodaří. Příprava rajské omáčky je trochu pracnější, protože na její zahuštění je třeba si připravit jíšku, která vyžaduje neustálé míchání a hlídání, aby se nepřipálila. Proto na omáčku používám výhradně kastrol s nepřilnavým povrchem.
A pokud má hotová rajská omáčka přeci jen žmolky, nezbývá nic jiného než vylovit z ní koření a vytáhnout tyčový mixer, kterým horkou omáčku umixuji dohladka. Znáte nějaký jednodušší fígl, jak snadno udělat jíškovou omáčku beze žmolků? Jestli ano, napište mi, prosím, jak to děláte!

Postup: V kastrolu rozpustím máslo, přisypu hladkou mouku a míchám, dokud nevznikne hladká a zlatě zbarvená jíška. Pak do horké jíšky přiliju hrnek studené vody, nebo lépe studeného hovězího vývaru, a umíchám hladkou kaši. Pozor, aby v omáčce nevznikly žmolky, musí se horká jíška zalít opravdu studenou tekutinou.
Do jíškové omáčky přidám další půllitr vody nebo masového vývaru, sůl, koření a za občasného promíchání (mám kastrol s nepřilnavým povrchem) vařím zhruba 20 minut. Je-li třeba, zředím ještě omáčku hrnkem vody. Nakonec vmíchám rajský protlak z konzervy a lžičku sladidla, případně ještě dochutím.

Suroviny: 30g másla, 2 vrchovaté lžíce hladké mouky, 1 lžička tymiánu, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček celého pepře, 1 kus bobkový list, rajčatový protlak 70g, 1 lžička sladidla, 20g másla na zjemnění (nemusí být).

Když se vaří rajská omáčka bez cukru pro více osob, je výhodné odebrat část omáčky pro oslazení sladidlem a zbytek v kastrolu přisladit cukrem. K omáčce dělám vařené nebo mleté hovězí maso, dobrou přílohou jsou vařené těstoviny, brambor nebo rýže. Množství přílohy si musím hlídat, omáčka obsahuje hodně sacharidů pocházejících z rajského protlaku a z mouky. Z uvedených surovin připravím 3 porce rajské omáčky.Tak dobrou chuť!
Vaše

1 porce=1/3: 616kJ, 147kcal, 15.9g sacharidů
Příspěvek byl publikován v rubrice Omáčky se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *