plátky roastbeefu na talíři

roastbeef ozdobně na talířiNěkdy čekám hosty, kteří s ohledem na dietní doporučení nemusí moc pečiva ani tučného masa, a pak musím připravit něco zdravého a přitom slavnostního. Tehdy si vzpomenu na recept na roastbeef. Roastbeef je dietní pochoutka, i když kvalitní hovězí maso na ni není zrovna nejlevnější. Ale co by člověk neudělal pro příjemné posezení s přáteli? Navíc v našich restauracích se roastbeef (čti rostbíf) ani tak často nevidí.

Jak na to: Nízký roštěnec vhodného tvaru (jako cihla) odblaním, osolím a opepřím. Potom na pánvi rozpálím lžíci oleje a maso na něm ze všech stran zprudka opeču, aby se zatáhlo. Opečené maso pak vložím na pekáč s další lžící oleje a v horké troubě při vyšší teplotě peču maso na každé straně 15-20 minut, během pečení polévám maso tukem z pekáče. Za 30-35 minut je maso opečené, vyjmu je z pekáče a odložím. Výpek z pekáče i pánve zaliju trochou vody (100 ml), osolím dle potřeby a 5 minut povařím. Nakonec do šťávy přidám pro zjemnění lžičku másla. Hotový rostbíf nechám nejraději vychladnout a pak ho nakrájím na tenké plátky, ideální je k tomu použití elektrického kráječe. Teplé maso se krájí hůř, pak krájím plátky silnější a hned podávám.

Co na to: asi 900 g proleželého hovězího roštěnce, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 2 lžíce oleje, lžička másla, 1 lžíce worčestrové omáčky, na oblohu čerstvá zelenina a 100 ml hustého bílého jogurtu.

Správně upečený roastbeef má uprostřed růžovou, nikoliv však krvavou barvu. Dietní roastbeef, ať už teplý nebo studený, podávám přelitý masovou šťávou, ozdobený čerstvou zeleninou, olivami a jogurtem. Protože najemno nakrájených plátků je hodně, je ho dostatek pro 6 a více jedlíků. Zbývá zvolit jen vhodnou přílohu a nepřehnat to s jejím množstvím. Recept na roastbeef není ani tak složitý, jak by se podle psaní anglického názvu tohoto masíčka mohlo zdát.
Tak dobrou chuť!  Vaše

1 porce=1/6: 1060kJ, 254kcal, 1.1g sacharidů