Skvělý recept na tousty se sýrem

Sýrové tousty na míseTento recept na tousty pravidelně využívám už desítku let nejen k snadné přípravě teplé večeře, ale i pro rychlé občerstvení hostů nebo narychlo ohlášené návštěvy. Většinou stačí koupit si pár hodin předem potřebné ingredience, jedna necelá veka stačí přibližně pro 4 strávníky.
Použití grahamové veky na opravdu skvělý recept na tousty není nutné, lze užít i obyčejnou veku, nejlépe už nakrájenou. Grahamové vece já ale dávám přednost, protože je zdravější a má příznivější glykemický index, než veka z bílé mouky.

Co na to: 250 g sýra eidam s tučností 20-30%, 4 celá vejce, 100g kuřecí šunky, 100g tuku perla (nebo másla), 1 necelá grahamová veka

Jak na to: Nejprve si připravím sýrovou směs na tousty. Sýr eidam nahrubo postrouhám, pak do něj vmíchám syrová vejce a podle chuti přidám uzeninu, nejlépe drůbeží kuřecí nebo krůtí prsní šunku. Kdo se nepotřebuje hlídat, může namísto šunky nadrobno nakrájet třeba kousek čabajky. Promíchanou směs dám do misky s víčkem do ledničky.
Těsně předtím, než přijdou hosté, vyrovnám na pečicí plech nakrájené plátky celozrnné nebo grahamové veky, až je plech zcela plátky veky pokrytý, obyčejně mi vyjde asi 16 plátků veky. Poté každý plátek slabě pomažu tukem Perla. Pak na jednotlivé plátky navrším vidličkou kopeček připravené sýrové směsi (asi jednu čajovou lžičku) a vidličkou ji rozetřu. Plech vložím do studené trouby. Až chci návštěvu překvapit teplým pohoštěním, nastavím troubu na 200 stupňů a tousty zapeču do červena asi 20-30 minut.

tousty na vánočním stolePokud vaše návštěva tento recept na tousty se sýrem nikde neochutnala, garantuji vám, že ji tímto skvělým teplým pohoštěním ohromíte. Uvedený recept je snadný, rychlý i poměrně levný. Dávka je pro 4 osoby.
Dobrou chuť Vám i Vašim hostům!
Vaše

 

Energetická hodnota je vypočtena při použití 20% eidamu a tuku perla.
1 porce=1/4=4 tousty: 2345kJ,558kcal,40.7g sacharidů

Příspěvek byl publikován v rubrice Speciality se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *