Ředkvičková pomazánka

Ředkvičková pomazánkaBrzy na jaře přijde konečně sklizeň první čerstvé domácí zeleniny – ředkviček. Já jich sním klidně celou hrst, ale vhod přijde i ředkvičková pomazánka. Příprava pomazánky je snadná, když jsem ji však připravovala poprvé, nechala jsem v ní vodu z ředkviček a pak byl místo pomazánky salát, který jsem jedla lžičkou. I když to tak nevypadá, čerstvé ředkvičky obsahují překvapivě velké množství vody. Hotová ředkvičková pomazánka má pěknou růžovou barvu a ředkvičky dají pomazánce pikantní slabě pálivou chuť.

Postup: Ředkvičky omyju, nakrájím na čtvrtky, nahrubo pomixuju nebo posekám v elektrickém sekáčku, a vodu uvolněnou ze dřeně ředkviček sliju. Pak k rozdrceným ředkvičkám přidám nahrubo nakrájenou šunku a vše znovu posekám nebo pomixuji. Nakonec vešlehám krémový sýr ricotta (nebo lučina) a podle chuti osolím špetkou soli.

Suroviny: 100 g ředkviček (6 velkých), 100 g kuřecí šunky, 100g sýra ricotta (lze nahradit sýrem lučina), sůl, pepř podle chuti.

Ředkvičková pomazánka s pečivem je vhodná pro lehkou dietní večeři. Mažu ji na plátky celozrnného chleba, pro 2 osoby uvedené množství pomazánky stačí. Pochutnejte si!

1 porce=1/2, 492kJ, 117kcal, 3.7g sacharidů