Rychlé jídlo s pórkem

smotek vaječné omelety plněné šunkou a pórkemNikdy bych nevěřila, že mi bude tak chutnat pórek. Dřív jsem pořádně nevěděla, na co pórek použít, uměla jsem jen uvařit pórkovou polívku. Ale od doby, co jsem se naučila dělat rychlé jídlo s pórkem, jsem se do této zeleniny skoro zbláznila.  Pórek narychlo opečený a důkladně okořeněný drceným pepřem, chutná v kombinaci s ostatními ingrediencemi velmi lahodně. A jak dobrou skladbu barev toto rychlé jídlo má! Podobný recept jsem objevila na mém oblíbeném videokanálu Cooking with dog, který mám ze všech videí o vaření na YouTube nejraději.

Postup: Nejprve pórek očistím a zbavím špatných listů, listy podle potřeby rozvinu, opláchnu pod tekoucí vodou a nechám okapat. Na pánvi rozpálím lžíci olivového oleje a na něm opeču na hrubší kousky nakrájenou šunku. Šunka může být klidně prorostlejší, tuk se stejně vypeče. Během opékání masa nakrájím pórek na tenká kolečka nebo proužky a přisypu ho k šunce na pánvi. Pak vše osolím a důkladně opepřím čerstvě nadrceným pepřem. Směs pórku a šunky nechám ještě chvilku opékat. Potom ji odsunu do části pánve, která je blíže držadlu, a na zbylou plochu pánve naleju rozšlehané vejce. Pánev nakloním, aby se vejce začalo rovnoměrně opékat. Když se na pánvi začne tvořit vaječná omeleta, špachtlí do ní opatrně přesunu pórkovou směs. Pak omeletu špachtlí nadzvednu a překlopím ji i s opečenou směsí z pánve na talíř. Vytvořený omeletový smotek, plněný pórkem se šunkou, na talíři pomažu kečupem, případně pokapu tekutým rostlinným máslem. Pro každou porci je potřeba upéci tuto dávku zvlášť a uvedené množství by mělo stačit tomu, kdo chce zhubnout.

Suroviny pro jednu porci a jednu osobu: 1 lžíce oleje, 50 g šunky, 50 g pórku, 1 vejce, čtvrt lžičky soli, drcený pepř, lžička kečupu.

detail po rozkrojeníEnergetická hodnota pokrmu bude záviset na tom, jak tučnou šunku použijete. Na druhou stranu když jsem toto jídlo udělala se šunkou bez tuku, měla jsem pak problémy s vaječnou plackou, která se přichytila na dno pánve a nešla dobře podebrat. Když se vám hned nepodaří rychlé jídlo s pórkem napoprvé připravit v požadovaném vzhledu, ujišťuji vás, že sama jsem způsob přípravy trénovala několikrát, než jsem dosáhla úspěchu. Ale i tak bude chuť a vůně tohoto jídla vynikající a neopakovatelná.
Když nic jiného, tak tohle jídlo určitě zkuste!    

1 porce=: 1316kJ, 312kcal, 10.3g sacharidů
Sdělte to přátelům...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
Příspěvek byl publikován v rubrice Masité pokrmy se štítky Maso, Pórek. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>