Rychlý koláč po upečení

Jablečný koláč podle maminkyDnes už vím, po zkušenostech s velkou domácností a starostmi o děti, proč moje mamka dělávala tak ráda tento jablečný koláč. Času nebylo nikdy nazbyt. Maminčin rychlý koláč s jablky je proto snadný, příprava nedá skoro žádnou práci a nezabere čas, stačí mít jen pár jablek a mixer. Protože je tak snadný, nečekejte, že těsto bude nadýchané a jemné jako pracný piškot nebo jiný druh těsta. Ale právě výhodou je, že je možné přidat do těsta namísto cukru sladidlo.
Recept měla mamka ve svém receptáři nadepsaný jako francouzský jablkový koláč flangnarde. Později jsem zjistila, že tento rychlý koláč s jablky nebo hruškami je ve Francii velmi oblíbený a že z podobného těsta se připravují i ovocné moučníky clafoutis.

Rychlý koláč po upečeníJak na to: Nejprve si omyju pár jablek, bez loupání je rozčtvrtím, vykrojím jadřinec a čtvrtky ještě dvakrát rozkrojím na menší kousky. Velkou kulatou koláčovou formu vymažu trochu olejem nebo vyložím pečicím papírem.
Potom do mixeru naleju mléko a přidám ostatní ingredience. Vše důkladně rozmixuji, aby vzniklo řidší těstíčko. Do připravené formy naliju trochu těstíčka, jen abych zakryla dno formy. Na to potom kruhovitě vyskládám nakrájené kousky jablek, přeliju zbytkem těsta a dám péci do mírně zahřáté trouby. Peču 35 až 40 minut bez otvírání dvířek trouby, až těsto krásně naskočí a povrch získá zlatavou barvu.

Co na to: 4 středně velká jablka (500 g), ¼ l odtučněného mléka, 3 vejce, 6 lžic oleje, 1 lžíce sladidla (v původním receptu byla lžíce cukru), 100g hladké mouky, 100g celozrnné mouky, lžička prášku do pečiva.

Rychlý koláč s jablky chutnáMaminčin rychlý koláč s jablky mi připomíná dětství a jeho chuť zase jablkovou žemlovku. Není přeslazený a ráda na něj využívám jablka, která mají menší velikost.
Vaše

1 porce=1/8=140 g, 1004kJ, 239kcal, 30.4g sacharidů