Přílohy IV.: Rýže jako příloha

různé druhy rýžeRýže je dnes v obchodech k dostání v mnoha druzích. Nejčastěji je na pultech vidět bílou loupanou rýži dlouhozrnnou. Začala se prodávat i loupaná rýže kulatozrnná arborio nebo krátkozrnná rýže carnaroli, což jsou druhy rýže používané speciálně na přípravu rizota, protože při vaření vstřebávají hodně vody a po uvaření nejsou sypké, ale krémovité. Podobná je rýže na přípravu japonského sushi.
Odedávna je rýže považována za dietní potravinu. Neobsahuje lepek ani cholesterol a je lehce stravitelná. Rozvařením loupané rýže ve vodě vznikne slizovitý rýžový odvar, který léčí zažívací potíže a dlouhotrvající průjmy.

Ten, kdo se zajímá o zdravou výživu, by se měl znát technologickou úpravu kupované rýže. Nejméně upravená je rýže neloupaná, jejíž zrna mají slupku obsahující spoustu vlákniny a vitamínů. Neloupaná rýže je vlastně rýže celozrnná. Vaří se déle a má nejnižší glykemický index.

Více upravená je natural rýže (přírodní) s hnědou barvou zrna. Její slupka je částečně obroušená a větší množství vitamínů zůstává. V narušené slupce zůstávají i tuky, což zapříčiňuje menší trvanlivost takto upravené rýže.

Bílou barvu zrna má rýže loupaná. Slupka je odstraněna a zrno je následujícím leštěním zbaveno zbytku slupky i klíčku, čímž je trvanlivější, ale s minimálním obsahem vitamínů a minerálních látek.

Speciální úpravu před loupáním má zdravá rýže parboiled. Zrno se slupkou se propaří, takže část nutričně hodnotných látek přejde ze slupky do zrna, teprve pak se zrno loupe nebo obrušuje. Tato rýže zůstává po uvaření sypká a nikdy se nerozvaří. Rýži parboiled používám v kuchyni velmi často a ráda.

Rýže basmati v misce

Ze všech druhů rýže je z mého pohledu nejdůležitější dlouhozrnná rýže basmati, která má nižší GI než ostatní druhy rýže. Může být jak bílá loupaná, tak neloupaná. Její název se prý dá přeložit jako královna vůní, znám však spoustu lidí, jimž tato vůně nevyhovuje. Bude to asi tím, že se tato rýže nechává záměrně déle než rok ležet ve skladech. Před vařením se má dobře proprat.

Zajímavá je i dlouhozrnná loupaná rýže jasmínová, která příjemně voní a patří k těm nejdražším druhům rýže.

Rýže patří mezi sacharidové potraviny, obsah sacharidů ve 100g rýže činí 75-80g. Množství rýže podávané v příloze musíme proto hlídat. Pro jednu osobu vychází:
25g syrové rýže (asi 70g rýže vařené) = dávka 20g sacharidů pro dietu na hubnutí
50g syrové rýže (cca 140g rýže vařené)= dávka 40g sacharidů pro zdravé stravování
70g syrové rýže (asi 200g rýže vařené) = je dávka 55g sacharidů

Glykemický index všech druhů rýže je vyšší, proto je třeba rýži v pokrmu kombinovat s potravinami nízkosacharidovými, jako jsou maso, sýry, zelenina, ovoce. Pokud to neuděláme, budeme mít po konzumaci rýže brzy hlad.
GI rýže můžeme ovlivnit i tím, že vaření rýže omezíme na minimálně možnou dobu a vyhneme se konzumaci obyčejné bílé rýže loupané.

A to je vše, co byste podle mě měli vědět, když si budete vybírat rýži jako přílohu.
Vaše

Sdělte to přátelům...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
Příspěvek byl publikován v rubrice Hubnutí se štítky Jak zhubnout, Zdravá výživa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>