detail salátu z oliv
hotový salát z oliv v misce
salát z oliv

Sestřenice Alena mi poslala recept na salát z oliv. Ale já jsem na její recept neměla všechny potřebné ingredience. Měla jsem jen právě koupenou směs oliv ze tří regionů, z níž jsem plánovala upéci kuře na olivách. A tak jsem si nakonec udělala salát z oliv podle mého a podávala ho k pečenému kuřeti.
Směs oliv ze tří regionů může obsahovat například pravé černé olivy kalamati z Řecka, zelené olivy španělské a olivy z Itálie, záleží na tom, co koupíte. Použité koření může být ze sušených nebo čerstvých bylinek.

Co na to: 150 g oliv tří regionů (fialové=černé, zelené – velké, zelené – malé), 100g balkánského sýra, šťáva z půlky citronu, 1 velká červená zeleninová paprika (150g),½ lž mletého pepře, 2 lžičky oregana nebo tymiánu, 1 lžíce olivového oleje.

Jak na to: Balkánský sýr a zeleninovou papriku nakrájím na proužky a na kostičky do mísy. Přidám koření, olej a citronovou šťávu. Nakonec vmíchám olivy a salát dosolím podle chuti (sýr bývá slaný dost). Salát dám na půlhodinku zaležet o chladničky.

Můj salát z oliv byl výborný. Všechny ingredience na salát obsahují minimum sacharidů, mají tedy nízký glykemický index. Sestřenice Alenka jí salát z oliv nejraději s čerstvým pečivem. Salát se hodí i k obědovému jídlu podle chuti nebo k pohoštění hostů při grilování či k vínu. Stačí pro 3 až 4 osoby.
Tak dobrou chuť! Vaše

1 porce=1/3, 804kJ, 191kcal, 4.6g sacharidů