čerstvá hlíva na segedín z hlívy

segedín z hlívy na talířiTuto pochoutku ocení milovníci segedínu a vepřového masa. I když maso segedín z hlívy neobsahuje, chutná mi segedín z hlívy téměř jako pravý segedínský guláš. Libové vepřové maso v malém množství neškodí, ale proč nenahradit živočišné bílkoviny, když to lze?
Navíc rostlinné bílkoviny hlívy obsahují užitečné betaglukany, které podporují imunitu

Postup: Nakrájím najemno velkou cibuli a osmažím ji dorůžova. Pak přidám omytou a nadrobno nasekanou hlívu, okořením pepřem, kmínem, paprikou, utřeným česnekem a osolím. Poté přidám tekuté koření a dusím, až se šťáva v hrnci odpaří. Potom směs podleju půl hrnkem vody a dusím do měkka asi 15 minut. Ke změklé hlívě vmíchám vymačkané kysané zelí a lžíci polohrubé mouky rozkvedlanou v půl hrnku vody. Dusím dále 10 minut, aby se mouka provařila, a nakonec vmíchám smetanu.

Co na to: 1 velká cibule (140g), 300g hlívy, 200g kysaného zelí, 1 lžička mleté papriky, 1 lžička soli, půl lžičky mletého pepře, půl lžičky mletého kmínu, 1 stroužek česneku, 1 lžička sójové omáčky, 1 lžička worčestru, 1 lžička maggi, 100g kysané smetany 11%, 1 lžíce polohrubé mouky.

Segedín z hlívy z uvedeného množství surovin stačí pro 3 osoby. Jako příloha se hodí pečivo v přiměřeném množství.  Tak ať Vám taky chutná!


 
 
1 porce=1/3: 777kJ, 186kcal, 20.3g sacharidů