salát z pohanky je skvělý

salát z pohanky je skvělýReceptů na saláty je obrovské množství, ale dá se udělat salát z pohanky na způsob bramborového salátu? Položila jsem si tuto otázku, a když jsem zkusila připravit tento salát z pohanky, myslím, že to možné je. Majonéza do salátu není zapotřebí, netučný sýr Cottage mi s pohankou moc chutná. Pohanka se stejně jako brambory řadí k potravinám se středním glykemickým indexem a její konzumace je pro nás z mnoha důvodů prospěšná. Snažím se ji proto v různé úpravě používat co nejčastěji.

Postup: Půl hrnku pohankových krup propláchnu na sítku studenou vodou. Pak je vyklopím do hrnce, osolím ¼ lžičkou soli, zaliji necelým hrnkem vařící vody a vodu uvedu do varu. Jak to v hrnci začne bublat, ihned ho odstavím, přikryju pokličkou a hodinu nechám stát na teplém místě.
Pak do měkké pohanky vmíchám lžíci olivového oleje a nechám ji vychladnout. Mezitím nakrájím nadrobno vejce uvařená natvrdo, rajčata a kuřecí šunku. Vše přidám do vychladlé pohanky, podle chuti osolím a opepřím, přiliju lžíci worčestrové omáčky a vmíchám kelímek tvarohového sýra cottage. Když nechci dávat šunku, nakrájím místo ní stejné množství celeru uvařeného ve slané vodě. Salát má pak výslednou nutriční hodnotu poněkud nižší. Hotový salát nechám před podáváním zaležet v ledničce.

Suroviny: 150 g pohankových krup, sůl, pepř, 1 lžíce olivového oleje, 2 vejce, 2 rajčata střední velikosti, 200 g sýra cottage, 100 g kuřecí šunky nebo vařeného celeru.

Salát z pohanky se šunkou nebo celerem je nejlepší samotný nebo s malým kouskem celozrnného pečiva. Z uvedeného množství vystačí 3-4 porce salátu. Určitě ho ocení příznivci zdravé výživy!
Dobrou chuť Vám přeje

1 porce salátu=1/3: 1482kJ, 360kcal, 39g sacharidů 1 porce salátu=1/4: 1112kJ, 270kcal, 29.3g sacharidů