Granátové jablko na talíři po rozpůlení

sladká rýže s granátovým jablkem v miscePřemýšlela jsem, co sladkého a dobrého si připravit s granátovým jablkem. A tu jsem si vzpomněla, že za mého mládí se u nás doma vařila sladká rýže růžové barvy, zvaná rýže Valencia.
Proč měla sladká rýže Valencia růžovou barvu? Tento sladký rýžový dezert má pravděpodobně původ ve Španělsku, a proto se připravuje s červeným vínem, tak typickým pro Středomoří. Recept je velmi jednoduchý, takže jsem si ho ještě po dlouhé době pamatovala. Jen k oslazení dezertu jsem namísto cukru použila trochu sladidla.

Postup: Nejprve jsem ze zralého granátového jablka vyjmula jadérka s rosolovitou dužinou i se šťávou, a nechala je v misce vychladit. Půl hrnku rýže basmati jsem několikrát důkladně proprala studenou vodou, pak vsypala do hrnce a zalila vodou na prst vysoko nad rýži. Rýži jsem osolila špetkou soli a pod pokličkou vařila asi 10 minut. Poté jsem přilila červené víno a za stálého míchání vařila rýži dalších 5-10 minut, až vznikla růžově zbarvená rýžová kaše. Kaši jsem odstavila, nechala mírně zchladnout a vmíchala do ní lžíci sladidla, šťávu z půlky citronu a 2 lžíce sýra ricotta. Do vlažné rýžové hmoty jsem nakonec vmíchala zhruba polovinu množství semínek z granátového jablka. Zbytek jablka jsem použila na ozdobu tří porcí hotového rýžového dezertu.

Co na to: 100g rýže basmati, špetka soli, ¼ l suchého červeného vína, 1 lžíce sladidla, šťáva z půlky citronu, 2 lžíce syrovátkového sýra ricotta (100g),1 granátové jablko.

Jestli opravdu sladká rýže Valencia má původ ve Španělsku, se mi nepodařilo zjistit. V každém případě je tento dezert jednoduchý a rychlý, až na to pitvání granátového jablka. Ale protože je granátové jablko superpotravinou s mnoha pozitivními účinky na lidské zdraví, kupuji je vždy, když nějaké pěkné v obchodě uvidím.
Porce růžové rýže jsou minimálně tři, ne abyste ji snědli sami. Rýže má přeci jen střední glykemický index. Tak dobrou chuť!
Vaše
1 porce=1/3: 1151kJ, 274kcal, 41.4g sacharidů