Sladká rýže s granátovým jablkem

rýže s granátovým jablkem v miscePřemýšlela jsem, co sladkého a dobrého si připravit s granátovým jablkem. A tu jsem si vzpomněla, že za mého mládí se u nás doma vařila sladká rýže růžové barvy, zvaná rýže Valencia.
Proč měla sladká rýže Valencia růžovou barvu? Tento sladký rýžový dezert má pravděpodobně původ ve Španělsku, a proto se připravuje s červeným vínem, tak typickým pro Středomoří. Recept je velmi jednoduchý, takže jsem si ho ještě po dlouhé době pamatovala. Jen k oslazení dezertu jsem namísto cukru použila trochu sladidla.

Postup: Nejprve jsem ze zralého granátového jablka vyjmula jadérka s rosolovitou dužinou i se šťávou, a nechala je v misce vychladit. Půl hrnku rýže basmati jsem několikrát důkladně proprala studenou vodou, pak vsypala do hrnce a zalila vodou na prst vysoko nad rýži. Rýži jsem osolila špetkou soli a pod pokličkou vařila asi 10 minut. Poté jsem přilila červené víno a za stálého míchání vařila rýži dalších 5-10 minut, až vznikla růžově zbarvená rýžová kaše. Kaši jsem odstavila, nechala mírně zchladnout a vmíchala do ní lžíci sladidla, šťávu z půlky citronu a 2 lžíce sýra ricotta. Do vlažné rýžové hmoty jsem nakonec vmíchala zhruba polovinu množství semínek z granátového jablka. Zbytek jablka jsem použila na ozdobu tří porcí hotového rýžového dezertu.

Co na to: 100g rýže basmati, špetka soli, ¼ l suchého červeného vína, 1 lžíce sladidla, šťáva z půlky citronu, 2 lžíce syrovátkového sýra ricotta (100g),1 granátové jablko.

Jestli opravdu sladká rýže Valencia má původ ve Španělsku, se mi nepodařilo zjistit. V každém případě je tento dezert jednoduchý a rychlý, až na to pitvání granátového jablka. Ale protože je granátové jablko superpotravinou s mnoha pozitivními účinky na lidské zdraví, kupuji je vždy, když nějaké pěkné v obchodě uvidím.
Porce růžové rýže jsou minimálně tři, ne abyste ji snědli sami. Rýže má přeci jen střední glykemický index. Tak dobrou chuť!
Vaše
1 porce=1/3: 1151kJ, 274kcal, 41.4g sacharidů

Sdělte to přátelům...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
Příspěvek byl publikován v rubrice Dezerty se štítky Dezerty, Granátové jablko, Ricotta, Sladkosti bez cukru. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>