Čerstvě upečené tvarohové pečivo

Tvarohové pečivo se šunkou a okurkemTo, že se tvaroh přidává do těsta a z toho se pak dělají sladké koláčky a šátečky, ví každá dobrá kuchařka. Ale slané tvarohové pečivo? A právě těm, kteří chtějí jíst zdravě, musím doporučit tento recept. Lidi, kteří chtějí zhubnout nebo držet linii, by podle mě měli dávat tvaroh téměř do všeho. Míním tím ovšem tvaroh netučný. Tvaroh nahradí v těstě část tuku a vody, zlepší nutriční hodnotu pečiva a bílkoviny obsažené v tvarohu přispějí i lepší barvě pečiva. Tvaroh také způsobí, že toto slané tvarohové pečivo zůstane déle vláčné a tím i trvanlivější.
Z těsta dělám různé tvary, podle toho, kolik mám času a jak se mi chce. Na konečné rychlé vytvarování těsta, které skoro nezabere čas, používám plát ze silikonu, který dobře nahradí použití dřevěného válu. Těsto na něm po kouskách zpracuji a k podložce se téměř nelepí. Silikonový vál je praktický i z hlediska závěrečného úklidu po pečení.

Jak dělám těsto: Do hrnku vložím kvasnice, přidám cukr a lžičkou rozetřu kvasnice v hrnku na kašičku. Pak k nim přidám trochu vlažného mléka a lžíci hladké mouky. Až kvásek vykyne, naleju ho do mísy s přesátou hladkou a celozrnnou moukou, přidám sůl, změklý tuk a zbytek mléka. Těsto zpracuju v hnětači. Když je směs částečně prohnětená, přidávám po částech tvaroh. Zpracovávat by se mělo aspoň 5 minut. Vznikne tuhé nelepivé těsto. Pokud je těsto mazlavé, zahustím je trochou ovesných vloček. Uhnětené těsto vyjmu z hnětače, přidám semínka kmínu a lnu a těsto ještě ručně prohnětu, aby vznikla koule. Mísu s těstem přikryji čistou utěrkou a těsto nechám na teplém místě 30 min kynout.
Pečivo z tvarohu po vykynutí

Vykynuté těsto rozdělím na osminky a z každého kousku postupně vyválím placky ve tvaru trojúhelníku a stočím z nich rohlíky. Rohlíky dávám hned na plech vyložený teflonovou podložkou a přikryté nechám ještě 30 min na teplém místě kynout. Rozehřeji troubu a na dno vložím Čerstvě upečené tvarohové pečivokastrůlek s vodou. Nakonec tvary potřu vlažnou slanou vodou a vložím do horké trouby. Peču na horní mřížce po dobu prvních 5 minut zprudka na 200 stupňů C, pak teplotu snížím a peču 25-30 minut na 150 stupňů C do zlatého Slané tvarohové pečivo k snídanizbarvení. Během pečení potřu ještě pečivo po 10 minutách znovu slanou vodou. Upečené pečivo sejmu z plechu na dřevěné prkénko a nechám vychladnout.

Co je na pečivo potřeba: 250 g pšeničné celozrnné mouky, 250 g hladké mouky dvounulky, 2 lžičky soli, 20 g tuku, 20 g kvasnic, 1 lžička cukru krupice nebo krystal (do kvásku), 125 ml mléka, 2 lžičky celého kmínu, 5 lžiček lněného semínka, 250 g tvarohu v kostce, obsah tuku 2,5 %).

Z tohoto množství si vyrobím asi osm kousků pečiva o váze 100 g, a když chci mít slané tvarohové pečivo v zásobě jako čerstvé, šoupnu pár kousků po vychladnutí do mrazáku. A zase je co jíst! Vaše          

1 porce=1/8=100g, 1187kJ, 283kcal, 48g sacharidů