Má smysl počítání kalorií?

Má smysl počítání kalorií?Jako autorka tohoto blogu jsem si zpočátku nikdy nemyslela, že budu provádět počítání kalorií. Za hlavní cíl mého snažení jsem považovala zveřejnit mé osvědčené recepty a návody zaměřené na zdravou výživu a hubnutí. Recepty na pokrmy s podílem potravin s nízkým glykemickým indexem nebo recepty na sladké pokrmy bez přídavku řepného cukru.
Počítání kalorií se mi vždy protivilo, ale mé zkušenosti vykrystalizovaly k názoru, že když konzumuji potraviny s nízkým GI, musím také poznat maximální množství, kam až můžu s jejich konzumací zajít. Abych totiž potravin s nízkým GI nejedla příliš, a to samé platí i o jídlech, které jsou z potravin s nízkým GI sestaveny. Totiž některý recept vypadá jako dietní a nízkokalorický, ale zdání klame. Ani netušíte, že cukry i kalorie obsahuje například taky rajský protlak, ocet, kostka maggi nebo česnek. To vše započítávám.

Protože cílem tohoto blogu není být jen obyčejným receptářem, vytýčila jsem si důležitý úkol: vyjádřit nutriční hodnotu pokrmů zhotovených podle mých receptů.
Nejprve jsem si myslela, že nebude těžké vyjádřit celkový glykemický index pokrmu. Kromě hodnot GI potravin se píše i hodnotě zvané glykemická nálož, a tak jsem po ní začala pátrat. Hodnoty glykemické nálože a výši GI uvádějí u potravin i tabulky na australském webu www.glycemicindex.com. Ovšem v mé oblíbené knize Glukózová revoluce se uvádí, že je obtížné stanovit celkový glykemický index pokrmu. Musí se k tomu zjistit průměrná hodnota GI potravin zastoupených v receptu, vzít v potaz jejich množství, druh kuchyňské úpravy. Je to prostě složité.

Z tohoto důvodu se většina dietních režimů a návodů na zdravou stravu stále drží sledování energetické hodnoty potravin zastoupených v hotových pokrmech. V převážné míře se energetická hodnota pokrmu uvádí jak v hodnotách kJ, tak v klasických kilokaloriích - kcal. Rozhodla jsem se tedy stanovit u receptů publikovaných v mém receptáři obě tyto energetické hodnoty. Zároveň jsem spočítala i množství všech sacharidů, protože ten, kdo chce hubnout, si denní dávku sacharidů musí hlídat .
U většiny potravin nutriční hodnoty uvádí přímo výrobce. Existuje i řada webů, které údaje o nutriční hodnotě potravin publikují. Mně byla doporučena kvalitní internetová potravinová kalkulačka z českého webu www.flora.cz. Kalkulačka je umístěna na webu renomované výrobní společnosti již řadu let, je neustále průběžně aktualizována a uvádí tak spolehlivé údaje, že ji na počítání kalorií jídel používají i dietní sestry v nemocnicích. Téměř všechny údaje o potravinách z mých receptů jsem z uvedeného webu čerpala.

Počítání kalorií u pizzy se může lišit podle druhu náplněFood blogů se spoustou receptů, které se různě doslova opakují, je až dost, ale na českém internetu je jen málo webů, které mají u svých receptů nutriční hodnoty. Přijde doba, kdy bude nutriční hodnota pokrmů uváděna i na jídelních menu v restauracích. Bylo by to jen dobře. Třeba by to pro lidi, kteří chtějí zhubnout, bylo přínosné.
Myslíte si to taky? Vaše

Sdělte to přátelům...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
Příspěvek byl publikován v rubrice Hubnutí se štítky Jak zhubnout. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>