špagety s vejcem, sýrem a šunkou

špagety s vejcem, sýrem a šunkouJe zajímavé, že filmové hvězdy mají často oblíbené takové pokrmy, které nejsou nijak finančně náročné a nejinak je tomu i v případě Toma Cruise. Jeho zamilované jídlo jsou špagety, jak si je dříve připravovali chudí uhlíři. Recept na špagety Carbonara podle Toma Cruise je známý a on sám prý o sobě prohlašuje, že je mistrem v přípravě špaget.

Při vaření špaget používají v Itálii různé fígle, například špagety po uvaření zásadně neprolévají studenou vodou, do pravých špaget Carbonara prý také nedávají celá vejce, ale jen žloutky. Ale recept na špagety Carbonara podle Toma Cruise používá celá vejce a já to dělám taky tak. Využití celých vajec je ekonomičtější, vaječné bílky jsou na tom nutričně mnohem lépe než žloutky, a navíc, dělá to tak i Tom Cruise!

Co na to: 2 lžíce olivového oleje, balíček pravých italských špaget z tvrdé pšenice, 1 velká cibule, 2 stroužky česneku, 200 g italské šunky (8-12 plátků pršutu), 4 vejce, půl lžičky soli, 50 g strouhaného parmazánu (nebo uzeného sýra).

Jak na to: Do velkého hrnce dám vařit vodu s půl lžičkou soli. Až voda vře, vhodím špagety a vařím dle návodu, aby byly AL DENTE. Mezitím na pánvi rozpálím olivový olej a zpěním na něm nakrájenou velkou cibuli a dva stroužky česneku nasekaného najemno. Pak přidám na kostičky nakrájenou šunku, nemám-li pršut, nahradím ho krájenou uzenou debrecínkou, a opeču do červena. Do hrnku si rozklepnu syrová vejce, osolím a rozšlehám je.
Jakmile jsou špagety uvařeny, ihned z nich sliju vodu a do hrnce se vřelými špagetami vleju rozšlehaná vajíčka. Špagety důkladně promíchám, aby se syrová vejce srazila. Kdo se bojí salmonely, může zamíchání případně provést při mírné teplotě na sporáku a míchat maximálně 1-2 minuty, ale už to není ono. Do vaječných špaget přidám ještě opečený obsah pánve, promíchám a servíruji. Špagety na talíři posypu strouhaným parmazánem.

foto Tom CruiseVyzkoušíte taky Tomův recept na špagety Carbonara? Není na něm nic obtížného, co by se nedalo zvládnout. Navíc pokud k přípravě použijete pravé italské špagety z tvrdé pšenice semolina s nižším glykemickým indexem, a další ingredience typické pro středomořskou kuchyni, učiníte moc dobrý počin pro svůj jídelníček. Jen se té dobroty nesmíte přejíst, množství by mělo stačit pro 6 jedlíků!
Vaše

1 porce=1/6, 2200kJ, 519kcal, 64.3g sacharidů