Hotové masové kuličky na talíři

Masové kuličky před vložením na pánevDlouho jsem zkoušela různé způsoby, než jsem viděla japonské video a zjistila jsem, jak tam připravují šťavnaté masové kuličky na asijský způsob.
Masové kuličky se dají připravit různě energeticky vydatné, záleží jen na druhu a tučnosti použitého mletého masa. Pokud se snažíte omezovat, vyplatí se připlatit si a koupit kvalitní hovězí maso s nižší tučností.

Suroviny: 500 g mletého hovězího masa s tučností 15%, 1 menší cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžička soli, půl lžičky mletého pepře, 1 lžička tymiánu, trocha natě kadeřavé petrželky, na omáčku: 1 vrchovatá lžíce solamylu, 2 lžíce worčestru nebo sójové omáčky, 1 lžíce oleje na pánev.

Postup: Večer den předem umíchám masovou směs z masa, koření, česneku a cibule. Cibuli a nať kadeřavé petrželky do směsi se snažím nakrájet co nejvíc najemno. Namíchanou směs dám zaležet přes noc do ledničky. Pak lžičkou vykrajuji z těsta menší kuličky, zhruba 20 kusů, které rukou namočenou do studené vody vytvaruji. Obalovat v něčem není potřeba. Vyválené kuličky vložím na rozpálený olej a opékám ze všech stran do červenohněda asi 15 minut. Na pánev o průměru 24 cm se vejdou všechny kuličky.
Opečené kuličky vyjmu na talíř a v hrnku vody rozkvedlám lžíci solamylu. Tekutinu vliju k výpeku na pánvi, přidám sójovou omáčku a za stálého míchání houstnoucí omáčku povařím asi 2 minuty. Poté přemístím do pánve s omáčkou opečené kuličky a ještě asi minutu je v omáčce oválím.

Z uvedeného množství udělám zpravidla asi 20 kusů kuliček, což jsou 4 porce. Takto upravené masové kuličky jsou šťavnaté a chutnají dobře s jakoukoliv přílohou. Nebo jsou dobré spolu s rajskou omáčkou okořeněnou bazalkou. Mńam!
Taky si pochutnejte! Vaše     

když použijete mleté maso hovězí 15% tuku:
1 porce=1/4: 457kJ, 110kcal, 9.8g sacharidů

když použijete mleté maso mix s tučností 20% tuku:
1 porce=1/4: 513kJ, 123kcal, 9.8g sacharidů