Glykemický index pod lupou

Celozrnné pečivoDříve jsem si myslela, že vše co je celozrnné, je zdravé, a že stačí, když budu jíst celozrnné pečivo a celozrnné obilné výrobky a podmínky diety budou splněny. Ale výrobky z mouky mají  vysoký nebo střední glykemický index, kde velmi záleží na typu mouky a další úpravě při vaření a pečení. Mnohé potraviny mohou mít střední glykemický index, který se nevhodnou přípravou může změnit na glykemický index vysoký. Týká se to pečiva, těstovin, rýže. Také sladkosti vyrobené z mouky nebo obilných vloček mají různou hodnotu GI podle jejich celkového složení. Totéž se týká brambor a výrobků z nich.
Prodávané celozrnné pečivo obsahuje různé sladové výtažky, modifikátory škrobu, barviva jako například karamel, a jiné zlepšovací přípravky pro zlepšení atraktivity výrobku a na tom všem hodnota GI závisí. Já jsem se rozhodla si pečivo dělat sama a aspoň vím, co jím.

Tady je můj přehled takzvaných potravin se středním GI:

[help]Celozrnné potraviny obsahují více vlákniny a bychom měli mít jednu až dvě porce denně. Jejich konzumací snižujeme riziko vzniku civilizačních chorob, jako je cukrovka, rakovina, srdeční onemocnění. Celozrnné pečivo bychom měli upřednostňovat před pečivem bílým, tmavý žitný a celozrnný chléb před bílým chlebem a bagetami. Pokud si pečeme chleba doma, mělo by těsto mít polovinu mouky celozrnné.[/help]

[important]Přílohy, jako těstoviny, vařená rýže, brambory mají GI podle toho, jak jsou připraveny. Malé nové vařené brambory mají střední GI, zatímco bramborové hranolky nebo bramborová kaše vysoký GI. Těstoviny vyrobené u nás, z běžně dostupné mouky, by měly být uvařené jen AL DENTE, to znamená na skus, pokud budou uvařené úplně doměkka, jejich GI bude vysoký. Ideální jsou těstoviny vyrobené z celozrnné mouky. Bílá loupaná rýže, která ztratila vymíláním vitamíny obsažené ve slupce, má středně vysoký až vysoký GI, velmi vysoký GI má nejdražší rýže jasmínová.[/important]

[help]Sušenky slané a sladké, různé koláče mají taky střední glykemický index, tady záleží na druhu výrobku a zda mají nějakou náplň a jakou.[/help]

[important]Některé druhy ovoce, například tropický ananas, banány, papája, kiwi a případně mango mají střední GI. Stejně tak i melouny bychom měli jíst jen v malém množství.[/important]

[help]Některé druhy zeleniny, a to cukrová kukuřice, dýně, červená řepa a tuřín, brambory a výrobky z nich obsahují škroby, tedy sacharidy, mají proto GI střední až vysoký.[/help]

[important]Cukr a med se taky počítají k potravinám se středním glykemickým indexem, já se jim však vyhýbám.[/important]

[help]Nápoje –  ovocné džusy, kola, suché víno se rovněž řadí mezi potraviny, které mají střední glykemický index. Obsahové složení vyjmenovaných druhů nápojů opět silně ovlivňuje jejich hodnotu GI a podle mého názoru je nejlepší tyto nápoje pít jen výjimečně.[/help]

Protože hranice dělení potravin na potraviny se středním a vysokým indexem je často velmi těsná, je moc důležité zamýšlet se nad výběrem, úpravou a složením jednotlivých potravinových výrobků. Při nákupu číst etikety se složením, při vaření číst návody, abychom třeba těstoviny nepřevařili!